Doświetl dom na jesień, czyli słowo o lampach stojących i kinkietach

0
Doświetl dom na jesień, czyli słowo o lampach stojących i kinkietach

Światło to przydatne narzędzie do kreowania przyjemnej atmosfery i niezbędny element wyposażenia domu. Zwłaszcza jesienią, gdy rano i po południu nie ma już słońca, dodatkowe lampy mogą się bardzo przydać. Do dodatkowego oświetlenia mieszkania wykorzystać możemy przede wszystkim lampy stojące i kinkiety.

Ceny nieruchomości w Warszawie idą w górę – infografika

0
Ceny nieruchomości w Warszawie idą w górę - infografika

Kupujący mieszkania ubolewają nad podwyżkami cen. Deweloperzy też mają powód do narzekań. Jak pokazał raport wyceniarki nieruchomości Sonar, inwestorom brakuje gruntów pod budowę. Trudniej o ziemię, więc średnie ceny 1m2 są rekordowo wysokie, wynoszą obecnie 9000 zł. Jeszcze w styczniu było 547 zł taniej, 8453 zł za m2. A w lipcu 8880 zł. Sonar przewiduje, że w listopadzie ceny dobiją do 9208 zł.

Lodówka do zabudowy – połączenie estetyki i funkcjonalności

0
Lodówka do zabudowy – połączenie estetyki i funkcjonalności

Szukasz lodówki, która dyskretnie wpisze się w projekt aranżacji przestrzeni kuchennej, ale żadna z chłodziarek wolnostojących nie spełnia twoich oczekiwań? Wybierz urządzenie do zabudowy, które nie zajmie dużo miejsca, a spełni swoje funkcje równie dobrze, jak zwykła lodówka.

Lodówki do zabudowy to coraz chętniej wybierany model, zwłaszcza przez fanów minimalistycznych wnętrz. Dzięki temu chłodziarka ukryta jest pod płytą i tworzy razem z resztą szafek kuchennych jedną, spójną całość. To rozwiązanie jest równie wydajne i precyzyjne, a dodatkowo może nawet bardziej funkcjonalne niż lodówki wolnostojące.

Chłodziarka na miarę twoich potrzeb

Estetyka wnętrza kuchni to jedno. Gra ogromną rolę, ponieważ to na design pomieszczenia zwracamy uwagę w pierwszej kolejności. Ważne jest jednak, co kryje się za naszym urządzeniem do zabudowy, a tu wyłaniają się bardzo ciekawe technologie, które mogą być kolejnym głosem za zakupem właśnie takiej lodówki. Sprawdź chociażby rozwiązania firmy Liebherr: http://www.liebherr.aged.com.pl/liebherr/lodowki/.

Szuflada BioCool

Jeśli ważne jest da ciebie przechowywanie świeżej żywności, czyli owoców i warzyw, na pewno będziesz zadowolony z tego rozwiązanie. Szuflady zapewniają zarówno pełną kontrolę wilgotności, jak i niską temperaturę. Dzięki temu wszystkie produkty spożywcze pozostaną smaczne, soczyste i pachnące na dłużej.

Wysoka klasa energetyczna

Wysoka klasa energetyczna oznacza dużą oszczędność prądu, a zarazem pieniędzy. To przekłada się również na dbałość o środowisko, zwłaszcza w dobie ciągle żywej dyskusji na temat zmian klimatycznych. Rynek urządzeń AGD oferuje nam coraz szerszy wachlarz urządzeń energooszczędnych. W praktyce na wyższą efektywność energetyczną składają się następujące elementy:

  • precyzyjne sterowanie energetyczne,

  • zoptymalizowane komponenty chłodnicze,

  • wysokiej jakości materiały izolacyjne,

  • wysoko wydajne sprężarki.

Dodatkowe funkcjonalności

Co więcej, chłodziarki do zabudowy zapewniają technologię NoFrost, która pozwoli ci zapomnieć o nieprzyjemnej czynności, jaką jest rozmrażanie lodówki. Oprócz tego zapewni ci dużą pojemność części chłodniczej (ok. 200 litrów) oraz optymalną część mrożącą (ok. 60 litrów). Dodatkowo masz dostęp do intuicyjnego systemu sterowania i cyfrowego wyświetlacza temperatury. W końcu lodówki do zabudowy to także praktyczny zestaw półek, który dostosujesz do swoich potrzeb.

Lodówka do zabudowy – dla osób ceniących minimalizm

Urządzasz kuchnię i lubisz proste, ale zarazem sprytne rozwiązania? Lodówka do zabudowy będzie idealnym rozwiązaniem. Pozostanie schowana za szafkami, przez co w żaden sposób nie zaburzy przestrzeni, a przy tym nie odbiega zupełnie od klasycznych lodówek wolnostojących. Jeśli więc zastanawiasz się nad takim pomysłem, możesz śmiało się na niego zdecydować. Chcesz dowiedzieć się więcej? Zajrzyj na: http://www.liebherr.aged.com.pl/.

Moda na meliski – praktyczne i ładne

0
Moda na meliski – praktyczne i ładne

Za trendami modowymi często trudno jest nadążyć zwłaszcza w przypadku, gdy chcemy zawsze mieć najmodniejsze ubrania czy inne elementy garderoby. Często niestety praktyczność i estetyka, szczególnie w kwestii butów, nie idą ze sobą w parze. Z tego powodu kobiety od kilku sezonów zachwycają meliski – charakterystyczne, gumowe buty, najczęściej w formie balerinek.

Chciałoby się rzec: gumowe buty? Przecież są już kalosze (nawet te ładniejsze!), a poza tym jak można nakładać gumowe obuwie wprost na stopę, przecież to niekomfortowe! Rzecz w tym, że meliski nie mają sobie równych, przekonując do siebie po założeniu praktycznie każdą kobietę. Zobaczmy, na czym polega ich fenomen.

Gdy moda zawodzi…

Baleriny to jedne z ukochanych modeli butów wielu kobiet. Są wygodne, mało wymagające w kwestii noszenia, bardziej komfortowe na wszystkich powierzchniach niż np. szpilki. Jednocześnie pasują właściwie do każdej kreacji, którą wybierzemy, jeśli tylko dopasujemy odpowiednio materiał, z którego wykonany jest dany model. Mają jednak poważną wadę: są nieodporne na deszcz i słotę, a ta w naszym klimacie niweczy nawet najmodniejsze stylizacje. Z tego powodu na rynek wraz z pomysłem Vivienne Westwood weszły meliski – wykonane ze specjalnej gumy balerinki, które świetnie sprawdzają się w deszczu i kałużach, chroniąc stopę przed przemoczeniem. A jeśli dodamy do tego fakt, że w każdym sezonie wychodzą nowe, ciekawe i estetyczne modele – zyskujemy obuwie idealne na większość pór roku w Polsce.

Wygoda i komfort

Jak powszechnie wiadomo meliski to świetne buty na co dzień i na specjalne okazje. Skóra dobrze znosi kontakt z charakterystyczną gumą, z której buty te są wykonane, a to sprawia, że noszenie ich jest bardzo komfortowe. Dodatkowo same modele są wygodne; zaprojektowano je w taki sposób, aby nie powodowały bolesnych odparzeń i odgnieceń, a to już wiele. Wygodna rozmiarówka pozwoli każdej kobiecie dopasować dokładnie takie buty, które idealnie pasują na jej stopę.

Do każdej stylizacji

Podstawową zaletą melisek jest możliwość dopasowania ich do praktycznie każdej stylizacji, która przyjdzie nam do głowy. Modele z kwiatkami czy broszkami na noskach będą doskonale wyglądały w zestawieniu z klasycznymi stylizacjami codziennymi – zarówno dżinsami, jak również spódnicami czy letnimi sukienkami. W chłodniejsze dni buty te sprawdzą się jako dodatek do ciepłych, flanelowych czy sweterkowych spódnic i sukienek – doskonałych również na spotkanie w pracy czy rozmowę z klientem. Jasne modele możemy zostawić na rodzinne przyjęcia i codzienny użytek, a te ciemniejsze i stonowane – na sprawy zawodowe.

Jak widzimy meliski dostępne np. tutaj: https://elikshoe.pl/pol_m_SZAFKA-Z-BUTAMI_MELISKI-181.html, mają bardzo wiele zastosowań i praktycznie pasują do każdej stylizacji, przez co powinien być to must have w wielu szafach.

Pożegnaj się z pajączkami na nogach dzięki zabiegom chirurgii naczyniowej!

0
Pożegnaj się z pajączkami na nogach dzięki zabiegom chirurgii naczyniowej!

Problem uwidaczniających się pod skórą niebieskich lub czerwonych żyłek dotyczy sporej części kobiet. Nieestetyczne pajączki – nazywane tak w języku potocznym – nie tylko obniżają samoocenę, ale także mogą wskazywać na schorzenia układu żylnego. Czy można im w jakiś sposób zaradzić? Korzystając z dorobku chirurgii naczyniowej – jak najbardziej!

Król śledź

0

Wśród postnych dań na naszych wigilijnych stołach niepodzielnie króluje śledź. Przebija tym samym nawet karpia w galarecie lub tego smażonego na głębokim oleju. Śledź jest zatem elementem niezbędnym i stanowi jedną z dwunastu wigilijnych potraw. Możemy go podawać na wiele sposobów. Sposób przyrządzania śledzi zależy od regionu Polski. W rejonie pojezierzy i pomorza niepodzielnie króluje śledź po kaszubsku. Jest to płat śledziowy w pomidorowej, dość wyraźnie octowej zalewie. W okolicach Mazowsza znany i lubiany jest śledź po cygańsku, również z pomidorami, ale i z dodatkiem papryki i cebuli. Na Śląsku popularny jest natomiast śledź w zalewie z oleju. Przygotowuje się go zazwyczaj w dużym słoiku, do którego wkładamy dzwonka śledzia, drobno posiekaną cebulkę,czasem odrobinę musztardy i to wszystko zalewamy olejem. W Wielkopolsce natomiast serwuje się śledzia w śmietanie, jego smak znany jest również u naszych południowych i zachodnich sąsiadów. Jednak najczęściej śledź podawany jest na wigilijny stół w roli octowych koreczków zwanych rolmopsami.

nieoficjalnie.pl

Jak skutecznie urządzić kuchnie

0

Jeśli chcemy, żeby nasza kuchnia była zarówno piękna jak również funkcjonalna i wygodna, to musimy postarać się o to, żeby dobrze ją urządzić. Jak wiadomo każda zmiana w kuchni jest bardzo problematyczna. Dlatego też przede wszystkim musimy pamiętać o tym, że przemyślenie projektu kuchni leży przede wszystkim w naszej gestii. Tak naprawdę nie jest wcale łatwo o to, żeby odpowiednio zaprojektować kuchnię. Często jest tak, że samo budownictwo oraz rozprowadzenie rur w domu jest na tyle skomplikowane, że ich przebudowanie praktycznie okazuje się niemożliwe. Dlatego też jeśli chcemy odpowiednio taką kuchnię stworzyć, musimy brać pod uwagę najróżniejsze rozwiązania. Jak wiadomo często warto kupić specjalnie zamówioną kuchnię, która będzie odpowiednio cięta na wymiar. Przede wszystkim bowiem umożliwia nam to, odpowiednie zastosowanie mebli, nawet w bardzo nietypowej kuchni. Co więcej, taka kuchnia na zamówienie może mieć odpowiednio zmienione pewne elementy w kuchni. Nie jesteśmy wówczas skazani na kuchnię, która będzie po prostu będzie kuchnią standardową. Oczywiście nie jest wcale powiedziane, że taka kuchnia jest gorsza, jednak na pewno jest znacznie trudniejsza do adaptacji, co jest przecież niezwykle istotne z punktu widzenia ceny kuchni.

kobiecylajf.pl

Przysmaki włoskie

0

Kulinaria z Włoch mają wielu entuzjastów, także wśród naszych rodaków. Restauracje podające włoskie jedzenie wyrastają w polskich miastach, jak przysłowiowe grzyby po deszczu. To może wskazywać na niebywałą wprost popularność kulinariów włoskich. Co najczęściej jedzą Polacy jeśli chodzi o ten typ kuchni? Otóż, jest to oczywiście pizza. W każdej, nawet najmniejszej miejscowości znajdzie się pizzeria, w której można zjeść niby włoską pizzę. Tak naprawdę ma ona niewiele wspólnego z rdzennie włoskim kulinariom. Niemniej jednak dla tych, którzy nigdy nie byli we Włoszech, będzie to potrawa prawdziwie włoska. Pizza włoska znacznie różni się od tej, którą podają w polskich restauracjach. Ciasto jest w zasadzie podobne, tylko, że we Włoszech zjemy raczej pizzę na bardzo cienkim cieście. Najgorsze dla Polaka jedzącego pizzę gdzieś we włoskiej pizzerii w Rzymie, czy Florencji, będzie to, że nie podaje się do niej sosów. Sosem posmarowane jest tylko samo ciasto, a na nim umieszcza się składniki. Jest też ich nieco mniej niż we włoskich pizzeriach.

30wtrampkach.pl

Przygotowywanie mięs

0

Jednak aby odpowiednio zjeść mięso i jego składniki, przed tym faktem trzeba je poddać wielu procesom. Zacznijmy od początku .w tym przypadku na pewno mięso po zabiciu danego zwierzęcia musi zostać zbadane przez weterynarza. On dopiero stwierdzi, że dane mięso jest zdrowe i możliwe do spożycia. Wówczas możemy zając się przygotowywaniem. Tutaj pojawiają się rozwidlenia dróg, gdyż nie każde mięso jest tak samo przygotowywane. Wszystko zależy od tego, jakiego pochodzenia jest dany składnik. Jednak procesy przygotowywania mięsa są różnorodne. W tym wypadku na pewno nie obejdzie się be procesów termicznych. Nikt w obecnych czasach przecież nie ej surowego mięsa. To w tym wypadku nie logiczne. Przy obecnych standardach i możliwościach kulinarnych na pewno możemy stwierdzić, że przygotowywanie mięsa jest o wiele łatwiejsze, niż było to kiedyś. Jednak mim oto, do tego procesu również potrzeba odpowiedniego doświadczenia. Wszystko po to, aby dane zwierze nie zginęło na marne, a mięso nie zostało zmarnowane.

auriva.pl

Meble do kuchni

0

Kuchnia jest najważniejszym miejscem w mieszkaniu, a zarazem zdecydowanie najbardziej kosztowne jest jej odpowiednie przygotowanie. Meble do kuchni powinny być dopasowane odpowiednio do pomieszczenia, a owe dopasowanie powinno polegać przede wszystkim na tym, by kolor idealnie pasował, a meble były przygotowane na wymiar. Meble do kuchni najlepiej jest kupować przygotowane na wymiar głównie z tego względu, ze tym sposobem wykorzystuje się maksimum posiadanej powierzchni. Z reguły kuchnie, szczególnie w blokach są dosyć małe, zatem warto jest wykorzystać całą powierzchnię pomieszczenia. Najczęściej sięgamy obecnie po meble nowoczesne, które idealnie są przygotowane pod aktualne zasady aranżowania poszczególnych pomieszczeń w mieszkaniach. Nowoczesne meble powstają na bazie płyt mdf, czyli teoretycznie najtańszych rodzajów wykorzystywanych mebli. Meble do kuchni kupić możecie w licznych firmach, które działają na terenie dużych miast, gdyż branża ta stała się bardzo, ale to bardzo popularna. Moda na takie kuchnie stworzyła po prostu duży rynek.

zouza.pl

Zobacz też