hummus

Hummus to potrawa kuchni bliskowschodniej, która w ciągu ostatnich lat stała się popularna na całym świecie. Do przygotowania dipu na bazie ciecierzycy nie potrzebujemy wielu składników, ale jego właściwości zdrowotne mogą cię zaskoczyć. Sprawdź, dlaczego warto jeść hummus.

Wartość odżywcza hummusu dla osób odchudzających się

Hummus od kilku lat staje się coraz bardziej popularny w Polsce. Jest to tradycyjne danie kuchni bliskowschodniej, którego podstawowymi składnikami są ciecierzyca i pasta sezamowa (tahini). Do tego można dodać czosnek, sok z cytryny, oliwę z oliwek lub wodę i dowolne przyprawy. Powstają też różne wariacje np. ciecierzyca jest zastępowana soczewicą, bobem lub fasolą – o tym jednak później, na początku skupmy się na oryginalnej wersji potrawy.

Jak go przygotować?

Należy zacząć od ugotowania ciecierzycy (można też użyć ciecierzycy z puszki). Surową ciecierzycę należy namoczyć, najlepiej przez całą noc – dzięki temu szybciej się ugotuje i, dodatkowo, w wodzie pozostaną substancje odpowiadające za gazy, które często nas dręczą po spożyciu strączkowych warzyw. Po namoczeniu ciecierzycę należy wypłukać i ugotować, najlepiej z dodatkiem kminku, który nada jej aromatu oraz będzie przeciwdziałał wzdęciom. Do ugotowanego warzywa wystarczy dodać pastę sezamową i pozostałe składniki, według uznania, i zblendować. W ten sposób otrzymamy pastę, którą możemy wykorzystać do posmarowania pieczywa, jako nadzienie do naleśników lub dip do warzyw czy krakersów.

właściwości hummusu dla zdrowia

Humus – źródło białka

Hummus składa się głównie z ciecierzycy, która jest doskonałym źródłem białka o dużej wartości odżywczej. To właśnie białko jest głównym materiałem budulcowym kości, mięśni i skóry. Poza tym jest niezbędnym składnikiem każdej diety. Z tego powodu hummus jest świetną potrawą dla wegetarian i wegan – dostarcza im wartościowego białka roślinnego.

Odchudzanie a hummus

Hummus jest popularny wśród osób odchudzających się ze względu na to, że składa się głównie z ciecierzycy – warzywa bogatego w żelazo, potas, fosfor i witaminy z grupy B. Dodatkowo ciecierzyca obfituje w błonnik, który jest bardzo pożądanym składnikiem odżywczym podczas diety, ponieważ wspomaga pracę układu pokarmowego, powoduje uczucie sytości, dzięki czemu jemy mniej, przyspiesza pozbywanie się tłuszczu z organizmu i obniża poziom cholesterolu we krwi.
Drugim podstawowym składnikiem hummusu jest tahini – pasta przygotowana z ziaren sezamu. Sezam jest źródłem wapnia i kwasów tłuszczowych nienasyconych, których nasz organizm nie produkuje, a są mu niezbędne do prawidłowego funkcjonowania. Wartość odżywczą i smak hummusu można poprawić, dodając do pasty ulubione przyprawy i zioła np. natkę pietruszki, kolendrę, czosnek, koper lub paprykę. Jeśli ktoś nie przepada za ciecierzycą, może użyć innego warzywa strączkowego jako bazy do hummusu. Świetną alternatywą jest bób – jest bogaty w te same składniki odżywcze co ciecierzyca, a o wiele mniej kaloryczny. Innymi zamiennikami mogą być fasola, soczewica lub groch. Ten ostatni jest składnikiem pasty fava – greckiej potrawy, która jest odpowiednikiem hummusu.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here