Masarnia jest zakładem przetwórstwa mięsnego. To właśnie tutaj produkowane są wędliny. Miejsce takie spełniać musi bardzo wiele norm, musi być także odpowiednio wyposażone. Istnieje na rynku bardzo wiele firm sprzedających odpowiedni sprzęt i wszelakie potrzebne w masarni urządzenia, takie jak między innymi piece, meble masarskie, topory, noże, deski do krojenia oraz kloce masarskie. Wspominane tutaj wcześniej kloce masarskie dostępne są w opcji drewnianej oraz wykonane z polietylenu – w tym drugim przypadku kloce posiadają stalową podstawę. Wszystko to jest potrzebne przy produkcji wędlin. Takim mianem określa się mięsne przetwory, które roni się z rozdrobnionego uprzednio surowca w osłonce (może być ona albo sztuczna, albo naturalna). Specyficzną odmianą wędlin są wędzonki, chociaż najczęściej pojęcia te są ze sobą utożsamiane. Różnica jest taka, że wędzonki produkowane są z jednego, całego kawałka mięsa – jest ono uprzednio peklowane. To w tej właśnie grupie wymienić można takie wyroby jak między innymi baleron, boczek, szynkę oraz polędwicę. Generalnie rzecz biorąc, wędzonki oraz ogólnie wędliny podzielić można na trzy kategorie. Pierwszą z nich stanowią wyroby trwałe nadające się do przechowywania nawet i do sześciu miesięcy. Grupa druga to przetwory półtrwałe – można je przechowywać maksymalnie przez miesiąc. Kategorię trzecią natomiast stanowią wyroby nietrwałe, które należy spożyć w przeciągu kilku dni, inaczej już bowiem do jedzenia nadawać się w żadnym wypadku nie będą.

cooltural.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here