Jak prawidłowo gotować kukurydzę w kolbach?

0

Gotowanie kukurydzy w kolbach wcale nie jest zadaniem takim prostym, jakby to mogło wydawać się na pierwszy rzut oka. Z niniejszego artykułu dowiedzą się Państwo jak prawidłowo gotować kukurydzę w kolbach i jak uniknąć podstawowych błędów.

Gotowanie kukurydzy

Kukurydzę gotuje się stosunkowo szybko i pamiętać należy o tym, że nigdy nie można zostawiać jej w długo gotującej się wodzie. Jeżeli posiadamy świeżą kukurydzę, to najlepiej ugotować ją w wodzie z niewielkim dodatkiem mleka. Pamiętać należy także o tym, że im dłużej będziemy gotować kukurydzę, to tym bardziej robić będzie się sucha i twarda.

Przepis na pyszną kukurydzę

Do ugotowania niepowtarzalnej kukurydzy potrzebować będziemy: świeżej kolby kukurydzy, masła, oliwy z oliwek oraz soli i pieprzu. Na samym początku przed gotowaniem, warto dokładnie obrać kukurydzę z liści i włókien, dzięki czemu zdecydowanie dłużej zachowa swoją świeżość. Kukurydzę najlepiej gotować w dużym garnku, tak aby cała kolba kukurydzy się w nim zmieściła. Jeżeli posiadamy wyłącznie małe garnki, to możemy oczywiście kukurydzę przełamać na pół. Pamiętać należy o tym, aby wodę zagotować bez dodawania soli. Bardzo wiele osób, dla lepszego smaku dodaje do gotującej się wody 1 łyżeczkę cukru. Jeżeli dodamy wspomnianą wcześniej sól, to kukurydza stanie się bardzo twarda.

Jeżeli mamy gotową wodę, to możemy dodać do niej naszą kukurydzę, którą można gotować nie tylko pod przykryciem, ale również bez. Wygodniejszym rozwiązaniem jest jednak skorzystanie z przykrycia, dzięki czemu kukurydza nie będzie wypływać na wierzch. Kukurydzę można gotować max. 15 minut. Po tym czasie zacznie twardnieć. Ugotowaną kukurydzę zaleca się podawać z masłem czosnkowym, albo ziołowym, solą i pieprzem.

Jak samodzielnie przygotować domową musztardę

0

Musztarda w polskiej kuchni stosowana jest od bardzo wielu lat, ale mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że niewielkim nakładem siły można ją przygotować samodzielnie. Musztarda domowej roboty doskonale nadaje się między innymi do sosów, dipów, albo jako wyśmienity dodatek do marynaty do mięsa. Jeżeli kupujemy musztardę w sklepie to unikać należy produktów, które mają w swoim składzie dodatki konserwantów.

Domowa musztarda

Do przygotowania domowej musztardy potrzebować będziemy jedną szklankę suchej musztardy, 3/4 szklanki cukru, dwie łyżeczki miodu, 1/2 szklanki nasion gorczycy, łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 szklanki białego wina oraz 1/2 szklanki octu. Nie można zapominać również o czystym i dokładnie wyparzonym słoiku, w którym będziemy przechowywać naszą musztardę.

Przepis na domową musztardę

Na samym początku należy dokładnie suchą musztardę pomieszać z gorczycą, przyprawami, cukrem i umieścić w niedużym rondelku. Powoli mieszając wszystkie składniki można stopniowo dolewać białego wina, octu, a na końcu odrobinę miodu. W tym samym czasie nie przerywając mieszania, możemy zagotować mieszankę, która powinna gotować się przez około minutę. Jeżeli mieszanka zgęstnieje, to możemy przelać musztardę do wyparzonych słoików i od razu mocno zakręcić. Jeżeli mieszanka będzie bardzo rzadka, to należy gotować ją przez kolejną minutę. Dobrze zakręcony słoik, będziemy mogli swobodnie przechowywać w lodówce, przez bardzo długi okres czasu. Pamiętać należy również i o tym, że zawsze można zapasteryzować gotowe słoiki z musztardą.

Poradnik jak zrobić malinkę

0

Popularna wśród nastolatków malinka kojarzy się z namiętnością. Sama malinka powstaje poprzez umiejętne zassanie skóry partnera, aby pozostał charakterystyczny zaczerwieniony ślad. Ważny przy tym jest czynnik czasu oraz niewielka wprawa w namiętnym okazywaniu partnerowi czułości.

Ważne miejsce i atmosfera
Choć malinka jest widocznym znakiem namiętności, to należy ją również traktować jako sposób na okazywanie uczuć. Ze względu na swój intymny charakter malinkę warto robić w równie spokojnym miejscu, zapewniającym obojgu partnerów odpowiedni poziom intymności, niezbędna jest również zgoda osoby, której taką malinkę będziemy robić. Idealnym początkiem to zrobienia malinki jest namiętny pocałunek, po którym wystarczy rozpocząć całowanie szyi partnera, aby następnie delikatnie zassać skórę na jego szyi. W zależności od intensywności ssania malinka powinna się pojawić po co najmniej 20-30 sekundach, pozostawiając na skórze charakterystyczne zaczerwienienie.

Czym jest malinka i jak ją… zakryć
Najczęściej wybieranym miejscem do zrobienia malinki jest szyja ze względu na jej wrażliwość na intymne pieszczoty, czasem również wybierany jest dekolt. Jednak miejsc na ciele partnera, które można wykorzystać do intymnego ssania przeplatanego namiętnymi pocałunkami oraz delikatnym podgryzaniem, jest dużo więcej. Sama malinka jest niegroźnym krwawieniem podskórnym o charakterze naczyniowym. W zależności od intensywności pieszczot może się utrzymywać na skórze nawet przez tydzień. Często malinkę przykrywa się zawiązując apaszkę lub zakładając golf, można również sięgnąć po puder w kremie oraz korektor.

Jak rozpoznać, że podobasz się chłopakowi

0

Oprócz bezpośredniego zapytania samego zainteresowanego, nie ma jednej metody, aby dziewczyna mogła stwierdzić, że podoba się konkretnemu chłopakowi. Jednak istnieją zachowania, które pomogą w lepszym zrozumieniu zachowania wybranego chłopaka względem nas.

Najważniejsza mowa ciała
Zainteresowany chłopak będzie się zwracał do wybranej przez niego dziewczyny całą sylwetką, unikając stawania plecami. Jeśli dziewczyna mu się podoba, to „pilnuje” jej wzrokiem, a jeśli jest nieśmiały, to odwróci gwałtownie głowę, gdy dziewczyna będzie próbowała odwzajemnić jego spojrzenie. Gdy nagle, dość nerwowo, zacznie opowiadać o sobie, podkreślając swoje cechy czy zachowania, wówczas można mieć pewność co do jego intencji.

Dotyk i flirtowanie
Może przypadkiem dotknąć dziewczyny, która mu się spodoba, nie będzie również gwałtownie poprawiać pozycji, jeśli przypadkiem spotkają się ich nogi. Niektórzy dość bezczelnie flirtują z innymi dziewczynami, co jakiś czas sprawdzając reakcję tej jednej, wybranej dziewczyny, i co ciekawe po jej wyjściu niemal natychmiast przestają. Bardzo zbliża wspólne hobby, zwłaszcza, gdy do niedawna chłopak był zainteresowany czymś zupełnie innym. Dobrym miernikiem zachowania chłopaka są jego znajomi, którzy w chwili, gdy pojawia się konkretna dziewczyna, zaczynają chrząkać, by zwrócić jego uwagę.

Większość facetów nie zauważa zmiany w makijażu czy nowej fryzury, jeśli zatem chłopak taką zmianę zauważa i dodatkowo komplementuje, z pewnością jest coś na rzeczy.

Jak przepraszać kogoś, na kim nam zależy

0

Popełnianie błędów jest nieodłącznym elementem życia. Równie często, poprzez swoje zachowanie czy wypowiedziane słowa, można kogoś zranić. Warto zatem się zastanowić nad tym, jak przepraszać za swoje czyny, zwłaszcza gdy swoim zachowaniem zraniliśmy kogoś, na kim nam zależy.

Przepraszaj zawsze osobiście
Pierwszym elementem w procesie przepraszania jest uświadomienie sobie, co zrobiliśmy źle i dlaczego to zrobiliśmy. Dopiero na kolejnym etapie pojawiają się same przeprosiny, przy czym powinny one być przeprosinami osobistymi, najlepiej w czasie spotkania lub przez telefon. Niewskazane jest przepraszanie innych osób sms-em czy mailem. Choć przeprosiny powinny być szczere, to warto je przemyśleć, zastanawiając się nad tym, co należy powiedzieć. Zawsze jednak przeprosiny należy rozpocząć od… przeproszenia za swoje czyny lub słowa.

Obietnica poprawy
Przepraszając bliską osobę należy zawsze podkreślać, że zaistniała sytuacja miała zdarzenie jednorazowe i nie powtórzy się w przyszłości. Jednocześnie należy wziąć pełną odpowiedzialność za wypowiedziane słowa lub gesty. Aby wszystkie obietnice, złożone w ramach przeprosin, były skuteczne, warto wspomnieć o swoim zachowaniu oraz żalu z tego powodu bliskiej osobie osoby zranionej, może to być jej przyjaciółka czy ktoś z rodziny. Warto również podkreślić chęć ponownego zapracowania na zaufanie zranionej osoby, można również zasugerować rozwiązania, aby podobne sytuacje nie miały miejsca w przyszłości.

W czasie przeprosin należy również wysłuchać racji drugiej osoby, bez względu na to, jak bardzo bolesne będą jej opinie.

Jak podrywać dziewczyny

0

Choć wiedzę na temat dziewczyn i ich zachowań można znaleźć wszędzie, także w Internecie, to w praktyce każda dziewczyna, bez względu na wiek, jest inna, zatem „sprawdzone sposoby na podryw” warto dostosować do każdej kobiety. Jest jednak kilka zachowań, które z pewnością będą dobrze odebrane.

Mówienie i słuchanie
Podstawowa zasada na każdej randce jest niezmienna: należy pozwolić dziewczynie mówić. Jeśli należy ona do grona osób nieśmiałych, warto jej zadawać pytania i nakierować na jakiś temat, w którym czuje się dość pewnie. Jednocześnie ważna jest umiejętność aktywnego słuchania, zatem chłopak powinien być głównie słuchaczem, który od czasu do czasu zadaje dodatkowe pytania, jednak nie przerywa mówiącej dziewczynie. Jeśli przy tym umie operować własnym głosem tak, aby zaciekawić dziewczynę, jego szanse rosną.

Kontakt wzrokowy i mowa ciała
W czasie rozmowy istotny jest kontakt wzrokowy, który powinien być utrzymywany nawet przez 80% czasu rozmowy. Istotna jest także mowa ciała – niewskazane jest garbienie się, zakładanie rąk czy unikanie kontaktu wzrokowego. Co jakiś czas można również naśladować, niezbyt wiernie, niektóre gesty dziewczyny, aby w ten sposób pokazać wasze podobieństwo.

Uśmiech i inne wskazówki
Uśmiech jest dobrym miernikiem optymizmu oraz pewności siebie, dlatego warto się serdecznie uśmiechać. Ważna jest również pewność siebie i brak nawet najmniejszego zawahania. Jeśli założysz, że poderwiesz konkretną dziewczynę, to tak się stanie. W czasie pierwszego spotkania warto również zachować dystans, który nie powinien być mniejszy niż pozwala na to wyciągnięta ręka na przywitanie.

Jaki rodzaj alkomatu wybrać dla siebie?

0

Coraz większa liczba kierowców decyduje się na zakup alkomatu. Jest to bardzo odpowiedzialna decyzja – dzięki niemu zweryfikujemy aktualny stan organizmu, jeśli chodzi o zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu. Ponadto stanowią podstawowe wyposażenie służb mundurowych, przedsiębiorców oraz zawodowych kierowców. Jaki zatem alkomat najlepiej wybrać do indywidualnego użytku?

Rodzaje alkomatów

Na rynku dostępnych jest wiele rodzajów alkomatów, które różnią się od siebie wyglądem, funkcjami, solidnością wykonania oraz oczywiście ceną.

Wyróżniamy cztery podstawowe rodzaje alkomatów:

  • półprzewodnikowe,
  • elektrochemiczne,
  • blokujące zapłon,

Alkomaty półprzewodnikowe

To świetne rozwiązanie dla indywidualnych klientów. Każdy świadomy kierowca powinien posiadać takie urządzenie, by zawsze mieć pewność, że bez żadnego ryzyka może wsiąść za kółko.

Wbudowany czujnik półprzewodnikowy rozróżnia cząsteczki etanolu. Sensor w alkomacie półprzewodnikowym przy prawidłowym użytkowaniu i niewielkich stężeniach alkoholu wynosi od 300 do 500 pomiarów.

Ten rodzaj urządzeń nie nadszarpnie także naszego budżetu – kosztują średnio 150 złotych. Niektóre modele nie wymagają nawet ustnika i posiadają tester o dosyć wysokim zakresie pomiarowym – nawet do 4 promili. Bardzo przydatny jest także sygnał dźwiękowy, informujący nas o gotowości urządzenia do pracy oraz o zakończeniu pomiaru.

Jeśli decydujemy się na zakup alkomatu półprzewodnikowego warto zainwestować w wyższej jakości sprzęt ze względu na lepszą trwałość i większą dokładność wykonywanych pomiarów. Pamiętajmy także o regularnej kalibracji, według zaleceń producenta. Zadbajmy i o to, by pomiar dokonany był w warunkach, które nie powodują żadnych zakłóceń.

Alkomaty półprzewodnikowe zyskały swoją popularność ze względu na najlepszy stosunek ceny do jakości. Są wykorzystywane głównie przez indywidualnych użytkowników, jednak bardziej zaawansowane modele są polecane dla firm i instytucji do przeprowadzania wstępnej kontroli kierowców i pracowników.

Alkomaty elektrochemiczne

Posiadają wbudowany czujnik elektrochemiczny, który rozpoznaje molekuły alkoholu, zawarte w wydychanym powietrzu. Wyróżniają się na tle innych rodzajów alkomatów swoją niezawodnością i dokładnością. Są bardzo dokładne, dlatego wykorzystuje je nawet policja.

Nie są podatne na czynniki, które mogłyby zakłócić pomiar, na przykład dym papierosowy, czy rodzaj spożywanego jedzenia. Alkomat oddziela pokarm od alkoholu, z którego pobiera jedynie próbkę, dając nam bardzo precyzyjny wynik. Żywotność sensora jest bardzo długa – około 5 lat, co daje nam od 5000 do 10000 pomiarów. Nie wymaga on częstej kalibracji – należy wykonywać ją co 6-12 miesięcy.

Alkomaty elektrochemiczne są urządzeniami podręcznymi, wykorzystuje je się jako urządzenie dowodowe ze względu na bardzo mały błąd pomiaru. Dzięki temu jest niezwykle wiarygodny, niezawodny oraz stabilny. Urządzenia te dedykowane są do masowych badań przesiewowych, sprawdzą się idealnie nie tylko w służbach mundurowych, ale także w dużych zakładach pracy lub przy organizacji imprez masowych. Ich cena wynosi średnio 600 złotych.

Alkomaty blokujące zapłon

To elektroniczne urządzenie, które jest połączeniem klasycznego alkomatu z układem zapłonowym samochodu oraz immobiliserem. Mogą być stosowane w samochodach, autobusach, maszynach budowlanych, a nawet w tramwajach czy lokomotywach.

Kierowca przed rozpoczęciem pracy musi „dmuchnąć” w specjalny alkomat, który zainstalowany jest w pojeździe, w celu uruchomienia silnika. Jeśli zawartość alkoholu w wydychanym powietrzu jest wysoka, pojazd nie uruchomi się.

Urządzenie to jest idealne do sprawdzania zawodowych kierowców. Dzięki temu nie musimy obawiać się, że kierowcy przewożący dużą ilość osób lub materiały niebezpieczne mogą spowodować wypadek przez nietrzeźwość. Alkomat blokujący zapłon można także zaprogramować w taki sposób, aby co jakiś czas wymuszał na kierowcy ponowne „dmuchnięcie” podczas jazdy.

Jest to idealne rozwiązanie dla właścicieli firm transportowych, gdyż dzięki temu mają pewność, że jego kierowcy nie wyruszają w trasę pod wpływem alkoholu.

Alkomaty dowodowe

Przeznaczone są dla służb porządkowych, instytucji, firm, a także użytkowników prywatnych, mających wysokie wymagania jeśli chodzi o dokładność oraz stabilność pomiarów w czasie. Posiadają stabilne czujniki elektrochemiczne i mogą stanowić materiał dowodowy w sprawach sądowych.

Zaawansowane modele są w stanie przeprowadzić ponad 300 precyzyjnych i szybkich pomiarów w ciągu godziny, co za tym idzie – są to urządzenia o niskich kosztach eksploatacyjnych.

Alkomaty dowodowe to zaawansowana technologia, która umożliwiła kontrolę wydmuchiwanego powietrza, pobieranie próbek, a także system kontroli blokujący wykonanie pomiaru wtedy, gdy na czujniku znajduje się alkohol z poprzedniego pomiaru.

Urządzenia te w większości umożliwiają także badanie osób nieprzytomnych, z objawami POChP lub z innymi problemami dotyczącymi wydmuchiwania powietrza. Idealnie nadają się więc do placówek medycznych, służb ratunkowych, izb wytrzeźwień, czy opieki społecznej.

Bardziej zaawansowane modele sprzedawane są wraz z drukarką bezprzewodową, co daje właścicielowi możliwość szybkiego, mobilnego wydruku wyniku pomiaru.

Jaką kuchenkę mikrofalową wybrać?

0

Kuchenka mikrofalowa na dobre zagościła w naszych domach i nie ma co się dziwić – to sposób na szybkie podgrzanie potrawy, rozmrożenie jedzenia, czy przyrządzenie na przykład pizzy.  Co więcej, w mikrofali możemy przygotowywać całkiem zdrowe posiłki, warto zatem wiedzieć na co zwrócić uwagę przy jej zakupie.

Rodzaje mikrofalówek

Możemy podzielić je na:

  • Urządzenia wolnostojące, które możemy umieścić na przykład na blacie czy stole, ich największą zaletą jest mobilność – jeśli tylko potrzebujemy możemy zmienić jej miejsce. Mikrofalówki wolnostojące to dobre rozwiązanie do urządzonej już kuchni, są o wiele tańsze od mikrofalówek przeznaczonych do zabudowy i kosztują w granicach 250 złotych.
  • Urządzenia przeznaczone do zabudowy, posiadające specjalną obudowę, dzięki której możemy umieścić je we wnęce lub półce w zabudowie kuchni. Taki sprzęt widoczny będzie jedynie od frontu przez co sprawia wrażenie jakby zajmował o wiele mniej miejsca niż mikrofalówki wolnostojące. Są droższym wariantem i kosztują od 1000 do 1500 złotych.

Ważne parametry

Zanim udamy się do sklepu warto zasięgnąć nieco informacji na temat kuchenek mikrofalowych. Przede wszystkim musimy zwrócić uwagę na jej pojemność, która waha się od 15 do 40 litrów w zależności od modelu. Najbardziej uniwersalne są sprzęty o pojemności około 20 litrów, które pomieszczą duży talerz obiadowy.

Jeśli nie zamierzamy podgrzewać w niej dużych ilości jedzenia a także przygotowywać posiłków możemy zdecydować się na mniejszy model, który zajmie też o wiele mniej miejsca. Pamiętajmy, że im większa pojemność tym większe gabaryty urządzenia, musimy więc odpowiednio wcześniej zaplanować jej położenie.

Niezwykle ważna jest także moc mikrofalówki, która może wynosić od 700 do 2100 W. Im wyższa moc urządzenia, tym szybciej potrawa będzie gotowa, a urządzenie zużyje przy tym mniejszą ilość prądu.

Większość modeli posiada możliwość regulowania mocy, by dostosować ją do danej potrawy lub rodzaju wykonywanej czynności. Tutaj musimy też przewidzieć naszą eksploatację kuchenki mikrofalowej – jeśli zamierzamy używać jej jedynie do podgrzewania małej ilości produktów nie ma sensu decydować się na sprzęt o dużej mocy i odwrotnie.

Jakie sterowanie wybrać?

Do wyboru mamy trzy opcje:

  • Sterowanie mechaniczne – ten wariant posiada z przodu dwa pokrętła, gdzie jednym ustawiamy poziom mocy, a drugim czas. To najbardziej popularny rodzaj sterowania, nie posiada jednak zbyt wielu kombinacji, mikrofalówki sterowane mechanicznie idealnie nadają się do wykonywania podstawowych czynności, takich jak podgrzewanie czy rozmrażanie.
  • Sterowanie elektroniczne – tutaj mamy do czynienia z panelem sterowania, na którym wybieramy typ potrawy, jej wagę oraz typ obróbki: rozmrażanie, podgrzewanie lub gotowanie. Następnie mikrofalówka sama dobiera moc oraz czas, który jest jej potrzebny do przygotowania dania.
  • Sterowanie inteligentne – to najbardziej zaawansowane sterowanie, gdzie kuchenka sama dobiera moc i czas potrzebny do przygotowania potrawy, do naszych zadań należy jedynie wybranie typu obróbki. Reszta dzieje się samoczynnie i nie ma konieczności naszej ingerencji.

Co potrafi kuchenka mikrofalowa?

To, że podgrzewa, rozmraża czy gotuje to jeszcze nic. Nowoczesne mikrofalówki posiadają na przykład opcję gotowania na parze. Możemy przyrządzić w taki sposób warzywa, ryby, mięso, ryż, czy makaron, dzięki czemu potrawy zachowają wyjątkowy smak, a także wszystkie zdrowe właściwości. Na wyposażeniu takich kuchenek znajdują się również specjalne naczynia, w których umieszczamy produkty i wodę tak, jak w przypadku tradycyjnych parowarów.

Kuchenki mikrofalowe potrafią także piec z termoobiegiem. Jest to opcja wymuszonego nawiewu, która zapewnia równomierną cyrkulację gorącego powietrza wewnątrz komory kuchenki. Dzięki temu szybko podgrzejemy potrawę lub upieczemy ciasto.

Przydatne funkcje

Jeśli mamy w domu małe dzieci zadbajmy o to, by nasze urządzenia miało blokadę rodzicielską, dzięki której dziecko nie będzie w stanie uruchomić kuchenki. Zazwyczaj uruchamia się ją poprzez wciśnięcie pewnej kombinacji przycisków, choć sposób ten jest określony w instrukcji obsługi danego urządzenia.

Przydatna jest także funkcja opóźnionego startu, gdzie możemy zaplanować czas rozpoczęcia przygotowywania potrawy, dzięki czemu będzie gotowa do spożycia o określonej przez nas godzinie.

Niektóre modele posiadają również funkcję samooczyszczenia, która polega na wytworzeniu się odpowiedniego ciśnienia pary, która pochodzi z dodatkowego pojemnika z wodą. Całość trwa około 15 minut, a w zamian otrzymujemy oczyszczone wnętrze kuchenki mikrofalowej z tłuszczu oraz innych zabrudzeń. Wystarczy nacisnąć jeden przycisk i samooczyszczenie się rozpoczyna.

Zanim wybierzemy konkretny model mikrofalówki poświęćmy nieco czasu na uzupełnienie odpowiedniej wiedzy, możemy także sięgnąć do internetu i porównać interesujące nas modele pod względem ceny, funkcji i wielkości. W ten sposób dobierzemy sprzęt idealny dla naszych potrzeb.

Jak i w czym powinniśmy przechowywać mleko matki?

0

Karmienie piersią to wyjątkowe chwile dla każdej matki i dziecka. Ważne jednak aby maluch otrzymywał pokarm mamy nawet wtedy, gdy nie ma jej obok. W tym celu możemy odpowiednio wcześniej odciągnąć pokarm za pomocą laktatora, jednak należy pamiętać o tym, by właściwie go przechowywać.

Zacznijmy od początku

Aby móc odciągnąć pokarm dla malucha będziemy potrzebować odpowiedniego laktatora. Pierwszym rodzajem jest laktator ręczny. Idealnie sprawdzi się w sytuacjach okazjonalnego odciągania pokarmu lub gdy nie możemy hałasować oraz nie planujemy powrotu do pracy w najbliższym czasie. Ten rodzaj laktatora przyda się szczególnie w początkowej fazie karmienia, kiedy występuje tak zwany nawał mleczny. Jest o wiele tańszy od laktatora elektrycznego – kosztuje około 80 złotych, cicho pracuje, a największą zaletą jest możliwość użycia go w każdym miejscu, ponieważ nie wymaga zasilania. Musimy jednak pamiętać, że przy odciąganiu mleka laktatorem ręcznym trzeba się sporo napracować. Trwa to także znacznie dłużej niż w przypadku laktatora elektrycznego. W przypadku problemów związanych z odciąganiem pokarmu lub zapalenia piersi urządzenie może nie podołać.

Drugim rodzajem jest laktator elektryczny. Polecany jest szczególnie kobietom, które po powrocie do pracy w dalszym ciągu chcą karmić dziecko własnym mlekiem lub posiadają problemy z odciąganiem pokarmu. Laktatory elektryczne w szybki i łatwy sposób pozwolą nam odciągnąć mleko, nie wymaga od nas żadnego wysiłku, większość modeli posiada regulację ssania. Jest jednak droższą opcją – ceny laktatorów elektrycznych sięgają nawet 400 złotych, charakteryzuje się głośniejszą pracą, a zabierając go poza dom musimy mieć dodatkowe baterie lub możliwość podpięcia kabla do  gniazdka. Przy wyborze laktatora elektrycznego musimy kierować się ilością cykli na minutę, wyrażoną jak „cpm”. Jeśli szybkość jest poniżej 30 cpm czas odciągania pokarmu jest bardzo długi, a sam zabieg jest bolesny dla kobiety. Powyżej 30 cpm to szybkość dla kobiet okazjonalnie odciągających pokarm. Prędkość nawet do 60 cpm to opcja dla mam wracających do pracy.

W czym przechowywać pokarm?

Jeśli został on już odciągnięty z piersi musimy w czymś go umieścić, na rynku mnóstwo jest rodzajów woreczków, butelek czy pojemników do przechowywania pokarmu.

Dużym powodzeniem cieszą się woreczki, które zakładamy bezpośrednio na laktator, dodatkowo niektóre posiadają miarkę nadrukowaną na opakowaniu oraz naklejki czy miejsce do opisania zawartości. Pamiętajmy, że taki woreczek musi mieć szczelne zamknięcie, by nie doszło do wylania się pokarmu po wstawieniu do lodówki czy zamrażarki.

Wszelkiego rodzaju akcesoria możemy stosować wielokrotnie, należy je tylko dokładnie wymyć oraz wyparzyć po każdorazowym użyciu. Pokarm może być też przechowywany w naczyniach z przykrywką, wykonanych ze szkła.

Nie stosujmy jednak w tym celu tradycyjnych, szklanych słoików, ponieważ skład mleka w nim przechowywanego może ulec zmianie pod wpływem reakcji, która zachodzi po kontakcie mleka z metalem. Nie można też stosować pojemników wykonanych z poliwęglanu, ponieważ uwalnia on szkodliwy dla malucha Bisfenol A – jest to utwardzacz plastiku, którego nie stosuje się w wyrobach dla dzieci. Lepiej zdecydować się na pojemniki wykonane z polipropylenu lub polietylenu, które są przeznaczone do kontaktu z żywnością.

Jak przechowywać pokarm?

Po odciągnięciu go z piersi i umieszczeniu w woreczku, butelce czy pojemniku, pora na wstawienie go do lodówki lub zamrażarki. Warto więc zapoznać się z następującymi informacjami:

  • Jeśli chcemy przechowywać pokarm w zamrażarce najlepsza temperatura będzie wynosiła -20 stopni Celsjusza, sam produkt może znajdować się w niej rok. Jeśli temperatura jest nieco wyższa pokarm może spędzić w niej od 3 do 6 miesięcy.
  • W przypadku, gdy mamy do czynienia z zamrażalnikiem lodówki, w którym temperatura wynosi od -10 do -15 stopni Celsjusza pokarm może być w nim przechowywany około 2 tygodnie.
  • Gdy umieszczamy odciągnięty pokarm w lodówce, w której panuje temperatura około 4 stopni Celsjusza możemy pozostawić w niej produkt na około 4 dni.
  • Jeśli stosujemy pojemnik z wkładami chłodzącymi do przechowywania pokarmu mamy około 24 godzin czasu.
  • W chłodnym pomieszczeniu, w którym temperatura wynosi 16 stopni Celsjusza pokarm może stać do 24 godzin.
  • W temperaturze pokojowej, czyli 21 stopni Celsjusza pokarm może stać do 10 godzin, w wyższych temperaturach czas skraca się do około 7 godzin.

Rozmrażamy pokarm

Wiele kobiet dziwi się gdy obserwuje rozmrażający się pokarm. Pojawia się bowiem na powierzchni żółta warstwa, która jest tłuszczem oddzielonym w trakcie mrożenia. Nie szkodzi on naszemu dziecku, a wręcz przeciwnie – stanowi ważny składnik mleka matki. Pokarm po rozmrożeniu może wyglądać jak zważone mleko, mieć dziwny zapach i inny smak, to efekt działania lipazy, czyli enzymu trawiącego tłuszcze.

By rozmrozić pokarm możemy przełożyć go do lodówki i pozostawić do dnia następnego. Jeśli szukamy szybszego rozwiązania umieśćmy pojemnik z  mlekiem w ciepłej wodzie, musi mieć ona maksymalnie 50 stopni Celsjusza.

Idealny prezent urodzinowy dla każdej kobiety

0

Prezent urodzinowy to okazja, by sprawić niezwykłą radość obdarowanemu, celując w jego gusta i wybierając dla niego to, co najlepsze. Tylko jak wybrać prezent idealny? Czym się kierować przy wyborze? Jaki prezent będzie najlepszy dla mamy, babci, albo przyjaciółki. Podpowiadamy! Od teraz kupowanie prezentów będzie bardzo proste!

Zobacz też