Co jeść, żeby schudnąć?

Otyłość oraz nadmierna masa ciała są już chorobami cywilizacyjnymi. Chroniczny brak czasu na przygotowanie sobie wartościowego jedzenia, siedzący tryb życia oraz wysoko przetworzone jedzenie dostępne od ręki sprawiają, że problem zamiast maleć – narasta. Dietetycy alarmują, bo nadwaga i otyłość nie jest problemem wyłącznie natury estetycznej. Wiąże się również z wieloma chorobami, szczególnie otyłość brzuszna, wskazująca na otłuszczenie narządów wewnętrznych. No dobrze, jak sobie więc radzić w tym tempie życia?

Na rynku oferowanych jest coraz więcej produktów zdrowszych, mniej przetworzonych, bez sztucznych dodatków. Szczególnie dobrym pomysłem jest owsianka na odchudzanie. Płatki owsiane są dostępne w wielu wersjach, zarówno błyskawiczne, które wystarczy zalać gorącą wodą lub mlekiem, odczekać chwilę i są gotowe do spożycia, jak również tradycyjne, płatki owsiane górskie, które wymagają gotowania. Owsianka na odchudzanie jest szczególnie polecana, ponieważ jest to danie nie wymagające długotrwałego przygotowywania, sycące, a jednocześnie nie zawierające dużej ilości kalorii. Warto zadbać o to, aby owsianka na odchudzanie była przygotowana z dodatkiem odpowiednich dodatków, takich jak świeże owoce, orzechy czy bakalie. Postarajmy się nie dokładać do niej takich dodatków jak cukier biały rafinowany (już lepiej zastąpić go miodem), czekolada, masło orzechowe czy kupowane kremy do smarowania pieczywa – są to dodatki zawierające bardzo dużą dawkę niepotrzebnych kalorii, natomiast bardzo mało wartościowych składników odżywczych.

Kolejnym bardzo zdrowym produktem, a w zasadzie grupą produktów spożywczych polecanych przy wszelkiego rodzaju dietach odchudzających są warzywa. Ich zbawienny wpływ polega na tym, że przeważnie zawierają bardzo dużą ilość wody, dużo cennych składników mineralnych, witamin oraz innych związków antyoksydacyjnych a także sporą dawkę błonnika, dzięki któremu warzywa zapewniają sytość na długo. Szczególnie korzystne jest zwiększanie ilości warzyw spożywanych na surowo, ponieważ poddane obróbce termicznej (gotowane, pieczone) tracą część ze swoich składników odżywczych. Jeśli nasza dieta dotąd nie zawierała, bądź zawierała bardzo małe ilości surowych warzyw i owoców, należy wprowadzać je bardzo ostrożnie. Wspomniana już duża zawartość błonnika ma działanie wzdymające i może powodować uczucie dyskomfortu. Warto zacząć od małej ilości, natomiast systematycznie, każdego dnia ilość tą zwiększać w każdym posiłku.

Szczególnie zdrową i wartą polecenia grupą produktów spożywczych są rośliny strączkowe. Ze względu na dużą zawartość dość dobrze przyswajalnego białka mogą z powodzeniem zastąpić tłuste mięso w diecie odchudzającej. Jest w czym wybierać – groch, fasola, ciecierzyca, soczewica (czerwona, zielona)… Limitem w tym względzie jest tylko nasza fantazja. Uwaga na działanie wzdymające tego typu produktów – aby zminimalizować ryzyko dyskomfortu przewodu pokarmowego wystarczy tego typu produkty zostawić namoczone na noc, a wodę z moczenia wylać.

abczdrowia.com.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here