Turcja zdecydowanie przoduje pod względem dziwaczności napojów. Począwszy od typowo bezalkoholowego napoju opartego głównie na jogurcie bałkańskim, wodzie mineralnej i soli, który świetnie gasi pragnienie i dobrze działa na układ odpornościowy. Kolejnym znanym nam trunkiem jest herbata. Turcja szczyci się swoją niezwykle aromatyczną herbatą parzoną w tradycyjnych tygielkach. Herbata stała się swego rodzaju nawykiem, którym Turcy upajają się od rana do wieczora. Nic dziwnego przecież ciepła herbata świetnie gasi pragnienie i zawiera cenne przeciwutleniacze. Turcja i kawa to przede wszystkim historia jej parzenia i podawania. Do dziś dnia parzy się i piję ją w specjalnych do tego procesu przeznaczonych czajniczkach. Turecka kawa charakteryzuje się bardzo mocnym i wyrazistym smakiem. Piwo tureckie niestety mające znacznie mniej alkoholu z pewnością ugasi pragnienie, ale nie zaszumi Ci w głowie. Do popularnych marek należą Efez i Tuborg. Jeśli chodzi o wina mimo iż są one tam mało popularne, to są bardzo aromatyczne i warte spróbowania.