Popularny krzew rosnący półdziko na nieużytkach i przy drogach, czasem wykorzystywany na liściaste żywopłoty, czarny bez może stanowić źródło ciekawych potraw i substancji o korzystnym wpływie na zdrowie. Charakterystyczne baldachowate kwiatostany, zebrane w pełni kwitnienia, mogą być spożywane po usmażeniu w cieście naleśnikowym – mają wtedy przyjemny słodkawy smak. Z owoców warto przygotować sok na zimę. Zebrane jagody muszą być koniecznie dojrzałe, o intensywnej fioletowoczarnej barwie, ponieważ w niedojrzałych znajduje się trująca substancja – sambunigryna. Doprawiony cukrem sok ma działanie napotne i przeciwbólowe, łagodzi na przykład bóle nerwowe, migrenowe czy ból gardła. Jest więc przydatny w leczeniu przeziębień. Można go stosować wspomagająco w zakażeniach układu moczowego, ponieważ jego moczopędne działanie usprawnia wypłukiwanie bakterii. Należy bezwzględnie unikać zbierania kwiatów czy jagód z krzewów rosnących przy uczęszczanych drogach – są w nich skumulowane szkodliwe substancje ze spalin i pyłów.

insult.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here