Nie ma jak u mamy – tak to wiele osób mówi o domowych smakach. Trzeba przyznać, że w nowoczesnych czasach, a więc już w dwudziestym pierwszym wieku do jedzenia i gotowania wiele osób przykłada olbrzymią wagę. Trudno zresztą wyobrazić sobie, by miało być inaczej. Nie wszyscy jednak od razu rodzą się z umiejętnością fantastycznego gotowania. Trzeba się czasami wiele lat uczyć, by w końcu nauczyć się gotować bardzo dobrze. Najlepsze smaki można jednak – zdaniem wielu – spotkać i tak tylko i wyłącznie u mamy oraz u babci. Wiele osób dałoby wiele, by móc wrócić do smaku tychże tradycyjnych polskich potraw. Ale nie zawsze jest to możliwe. Niektórzy w związku z tym – nie mając przepisów swoich przodków – starają odtworzyć te tradycyjne smaki, chociaż często z marnym skutkiem. Nie wolno się jednak poddawać. Zwłaszcza, że w dzisiejszych czasach, a wiec już w postępowym dwudziestym pierwszym wieku dostępnych jest w różnych źródłach wiele przepisów na tradycyjne dania, które często nazywane są wręcz daniami babcinymi. Takich potraw można szukać na przykład w Internecie, na stronach z przepisami kulinarnymi. A takich stron internetowych jest mnóstwo i z roku na rok ich przybywa jeszcze więcej i więcej.