Karmienie piersią to wyjątkowe chwile dla każdej matki i dziecka. Ważne jednak aby maluch otrzymywał pokarm mamy nawet wtedy, gdy nie ma jej obok. W tym celu możemy odpowiednio wcześniej odciągnąć pokarm za pomocą laktatora, jednak należy pamiętać o tym, by właściwie go przechowywać.

Zacznijmy od początku

Aby móc odciągnąć pokarm dla malucha będziemy potrzebować odpowiedniego laktatora. Pierwszym rodzajem jest laktator ręczny. Idealnie sprawdzi się w sytuacjach okazjonalnego odciągania pokarmu lub gdy nie możemy hałasować oraz nie planujemy powrotu do pracy w najbliższym czasie. Ten rodzaj laktatora przyda się szczególnie w początkowej fazie karmienia, kiedy występuje tak zwany nawał mleczny. Jest o wiele tańszy od laktatora elektrycznego – kosztuje około 80 złotych, cicho pracuje, a największą zaletą jest możliwość użycia go w każdym miejscu, ponieważ nie wymaga zasilania. Musimy jednak pamiętać, że przy odciąganiu mleka laktatorem ręcznym trzeba się sporo napracować. Trwa to także znacznie dłużej niż w przypadku laktatora elektrycznego. W przypadku problemów związanych z odciąganiem pokarmu lub zapalenia piersi urządzenie może nie podołać.

Drugim rodzajem jest laktator elektryczny. Polecany jest szczególnie kobietom, które po powrocie do pracy w dalszym ciągu chcą karmić dziecko własnym mlekiem lub posiadają problemy z odciąganiem pokarmu. Laktatory elektryczne w szybki i łatwy sposób pozwolą nam odciągnąć mleko, nie wymaga od nas żadnego wysiłku, większość modeli posiada regulację ssania. Jest jednak droższą opcją – ceny laktatorów elektrycznych sięgają nawet 400 złotych, charakteryzuje się głośniejszą pracą, a zabierając go poza dom musimy mieć dodatkowe baterie lub możliwość podpięcia kabla do  gniazdka. Przy wyborze laktatora elektrycznego musimy kierować się ilością cykli na minutę, wyrażoną jak „cpm”. Jeśli szybkość jest poniżej 30 cpm czas odciągania pokarmu jest bardzo długi, a sam zabieg jest bolesny dla kobiety. Powyżej 30 cpm to szybkość dla kobiet okazjonalnie odciągających pokarm. Prędkość nawet do 60 cpm to opcja dla mam wracających do pracy.

W czym przechowywać pokarm?

Jeśli został on już odciągnięty z piersi musimy w czymś go umieścić, na rynku mnóstwo jest rodzajów woreczków, butelek czy pojemników do przechowywania pokarmu.

Dużym powodzeniem cieszą się woreczki, które zakładamy bezpośrednio na laktator, dodatkowo niektóre posiadają miarkę nadrukowaną na opakowaniu oraz naklejki czy miejsce do opisania zawartości. Pamiętajmy, że taki woreczek musi mieć szczelne zamknięcie, by nie doszło do wylania się pokarmu po wstawieniu do lodówki czy zamrażarki.

Wszelkiego rodzaju akcesoria możemy stosować wielokrotnie, należy je tylko dokładnie wymyć oraz wyparzyć po każdorazowym użyciu. Pokarm może być też przechowywany w naczyniach z przykrywką, wykonanych ze szkła.

Nie stosujmy jednak w tym celu tradycyjnych, szklanych słoików, ponieważ skład mleka w nim przechowywanego może ulec zmianie pod wpływem reakcji, która zachodzi po kontakcie mleka z metalem. Nie można też stosować pojemników wykonanych z poliwęglanu, ponieważ uwalnia on szkodliwy dla malucha Bisfenol A – jest to utwardzacz plastiku, którego nie stosuje się w wyrobach dla dzieci. Lepiej zdecydować się na pojemniki wykonane z polipropylenu lub polietylenu, które są przeznaczone do kontaktu z żywnością.

Jak przechowywać pokarm?

Po odciągnięciu go z piersi i umieszczeniu w woreczku, butelce czy pojemniku, pora na wstawienie go do lodówki lub zamrażarki. Warto więc zapoznać się z następującymi informacjami:

  • Jeśli chcemy przechowywać pokarm w zamrażarce najlepsza temperatura będzie wynosiła -20 stopni Celsjusza, sam produkt może znajdować się w niej rok. Jeśli temperatura jest nieco wyższa pokarm może spędzić w niej od 3 do 6 miesięcy.
  • W przypadku, gdy mamy do czynienia z zamrażalnikiem lodówki, w którym temperatura wynosi od -10 do -15 stopni Celsjusza pokarm może być w nim przechowywany około 2 tygodnie.
  • Gdy umieszczamy odciągnięty pokarm w lodówce, w której panuje temperatura około 4 stopni Celsjusza możemy pozostawić w niej produkt na około 4 dni.
  • Jeśli stosujemy pojemnik z wkładami chłodzącymi do przechowywania pokarmu mamy około 24 godzin czasu.
  • W chłodnym pomieszczeniu, w którym temperatura wynosi 16 stopni Celsjusza pokarm może stać do 24 godzin.
  • W temperaturze pokojowej, czyli 21 stopni Celsjusza pokarm może stać do 10 godzin, w wyższych temperaturach czas skraca się do około 7 godzin.

Rozmrażamy pokarm

Wiele kobiet dziwi się gdy obserwuje rozmrażający się pokarm. Pojawia się bowiem na powierzchni żółta warstwa, która jest tłuszczem oddzielonym w trakcie mrożenia. Nie szkodzi on naszemu dziecku, a wręcz przeciwnie – stanowi ważny składnik mleka matki. Pokarm po rozmrożeniu może wyglądać jak zważone mleko, mieć dziwny zapach i inny smak, to efekt działania lipazy, czyli enzymu trawiącego tłuszcze.

By rozmrozić pokarm możemy przełożyć go do lodówki i pozostawić do dnia następnego. Jeśli szukamy szybszego rozwiązania umieśćmy pojemnik z  mlekiem w ciepłej wodzie, musi mieć ona maksymalnie 50 stopni Celsjusza.

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here