Jeżeli mieszkamy w jednorodzinnym domu z ogrodem, bardzo dobrym sposobem na zmniejszenie ilości odpadów organicznych i pozyskanie doskonałego nawozu do roślin jest kompostowanie. Niezbędny do tego jest kompostownik (może to być kompostownik drewniany lub kompostownik z tworzywa sztucznego). Do kompostownika wrzucamy wszelkie odpady pochodzenia roślinnego. Po kilku lub kilkunastu miesiącach możemy korzystać już z gotowego kompostu, doskonałego, naturalnego nawozu poprawiającego żyzność gleby. Jak kompostować? Sam czynność kompostowania nie wymaga od nas praktycznie żadnego nakładu pracy. Co kompostować? Praktycznie wszystkie odpadki organiczne pochodzenia roślinnego. Mogą to być gałęzie (najlepiej rozdrobnione), liście, skoszona trawa, kuchenne odpadki (obierki z ziemniaków i innych warzyw) itd. Do kompostownika nie należy wrzucać odpadów mięsnych i tłustych (np. sery). Zaleca się także unikania kompostowania skórek z owoców cytrusowych (bananów, pomarańczy, cytryn). Aby kompostowanie przebiegało szybciej i w celu uniknięcia procesów gnilnych w kompostowniku, można od czasu do czasu wzruszyć kompostowany materiał w celu jego natleniania. Na rynku dostępne są także specjalne dodatki przyspieszające kompostowanie. Ich stosowanie nie wpływa negatywnie na jakość kompostu więc jak najbardziej mogą być używane. Relatywnie niewielki koszt zbudowania lub zakupu kompostownika, w połączeniu z jego bezobsługowością i doskonałymi efektami kompostowania, w postaci naturalnego nawozu, to argumenty za tym, aby zaplanować kompostownik jako niezbędne wyposażenie ogrodu.