Gotowanie kukurydzy w kolbach wcale nie jest zadaniem takim prostym, jakby to mogło wydawać się na pierwszy rzut oka. Z niniejszego artykułu dowiedzą się Państwo jak prawidłowo gotować kukurydzę w kolbach i jak uniknąć podstawowych błędów.
Gotowanie kukurydzy
Kukurydzę gotuje się stosunkowo szybko i pamiętać należy o tym, że nigdy nie można zostawiać jej w długo gotującej się wodzie. Jeżeli posiadamy świeżą kukurydzę, to najlepiej ugotować ją w wodzie z niewielkim dodatkiem mleka. Pamiętać należy także o tym, że im dłużej będziemy gotować kukurydzę, to tym bardziej robić będzie się sucha i twarda.
Przepis na pyszną kukurydzę
Do ugotowania niepowtarzalnej kukurydzy potrzebować będziemy: świeżej kolby kukurydzy, masła, oliwy z oliwek oraz soli i pieprzu. Na samym początku przed gotowaniem, warto dokładnie obrać kukurydzę z liści i włókien, dzięki czemu zdecydowanie dłużej zachowa swoją świeżość. Kukurydzę najlepiej gotować w dużym garnku, tak aby cała kolba kukurydzy się w nim zmieściła. Jeżeli posiadamy wyłącznie małe garnki, to możemy oczywiście kukurydzę przełamać na pół. Pamiętać należy o tym, aby wodę zagotować bez dodawania soli. Bardzo wiele osób, dla lepszego smaku dodaje do gotującej się wody 1 łyżeczkę cukru. Jeżeli dodamy wspomnianą wcześniej sól, to kukurydza stanie się bardzo twarda.
Jeżeli mamy gotową wodę, to możemy dodać do niej naszą kukurydzę, którą można gotować nie tylko pod przykryciem, ale również bez. Wygodniejszym rozwiązaniem jest jednak skorzystanie z przykrycia, dzięki czemu kukurydza nie będzie wypływać na wierzch. Kukurydzę można gotować max. 15 minut. Po tym czasie zacznie twardnieć. Ugotowaną kukurydzę zaleca się podawać z masłem czosnkowym, albo ziołowym, solą i pieprzem.