Jak przygotować smaczną, aromatyczną kaczkę?

Kaczka jest jednym ze szlachetniejszych mięs drobiowych. Dorównuje jej jedynie gęś. W ostatnim czasie cena kaczki stała się na tyle akceptowalna, że coraz częściej pojawia się ona na naszych stołach. Już nie tylko od święta, tak jak to było kiedyś, ale nawet raz w tygodniu. Mimo, to nadal jest pożądanym daniem i nigdy się nie znudzi. Wpływa na to również fakt, że kacze mięso jest cennym źródłem, białka, fosforu, żelaza, potasu a także witamin z grupy B. Przyrządzana jest na przeróżne sposoby, ale zwykle ją faszerujemy.
Jak dobrze upiec kaczkę, żeby była krucha, delikatna a jednocześnie soczysta i aromatyczna?
Nadziewamy ją na przykład jabłkami, dzięki temu soki wydzielające się z owoców odpowiednio nasycą mięso.
Przygotowaną do pieczenia kaczkę wkładamy na kilka godzin do lodówki, aby mięso dokładnie przeszło przyprawami. Wyjmujemy ją jednak z lodówki ok. godzinę przed włożeniem do piekarnika, po to, aby ogrzała się do temperatury pokojowej.
W trakcie pieczenia, najlepiej, co jakiś czas, obracamy ptaka. Możemy także dodać szklankę soku jabłkowego z dodatkiem masła a następnie tym sosem spod kaczki polewamy co jakiś czas mięso.
Pieczemy ok. 2 godziny a jeśli mamy większą sztukę, tak ok. 2 kg, pieczemy nawet dłużej. Koniecznie dopilnujmy, żeby skórka ładnie się zrumieniła.
Po upieczeniu warto zawinąć kaczkę w folię aluminiową i pozostawić na 20 minut, tak, aby soki w mięsie rozłożyły się równomiernie. Będzie to gwarancją dobrego smaku.
Czym przyprawić kaczkę? Mięso przyprawiamy w zależności od rodzaju przepisu. Jeśli na przykład przyrządzamy kaczkę w winie, dodamy majeranek, grubo zmielony pieprz (najlepiej świeżo zmielony) czerwoną paprykę w proszku, sól. W przypadku, gdy to będzie kaczka w śmietanie przyprawimy ją tymiankiem, rozmarynem, czosnkiem, solą i pieprzem.
Jeśli chcemy przygotować kaczkę po raz pierwszy, nie wybierajmy wymyślnych przepisów a proste – o niskim poziomie trudności. Doskonałe będą potrawy z kaczką w częściach, np. soczyste piersi czy udka w miodzie.

czasabsolwenta.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here