Musztarda w polskiej kuchni stosowana jest od bardzo wielu lat, ale mało kto zdaje sobie sprawę z tego, że niewielkim nakładem siły można ją przygotować samodzielnie. Musztarda domowej roboty doskonale nadaje się między innymi do sosów, dipów, albo jako wyśmienity dodatek do marynaty do mięsa. Jeżeli kupujemy musztardę w sklepie to unikać należy produktów, które mają w swoim składzie dodatki konserwantów.
Domowa musztarda
Do przygotowania domowej musztardy potrzebować będziemy jedną szklankę suchej musztardy, 3/4 szklanki cukru, dwie łyżeczki miodu, 1/2 szklanki nasion gorczycy, łyżeczkę soli, 1/4 łyżeczki pieprzu, 1/2 szklanki białego wina oraz 1/2 szklanki octu. Nie można zapominać również o czystym i dokładnie wyparzonym słoiku, w którym będziemy przechowywać naszą musztardę.
Przepis na domową musztardę
Na samym początku należy dokładnie suchą musztardę pomieszać z gorczycą, przyprawami, cukrem i umieścić w niedużym rondelku. Powoli mieszając wszystkie składniki można stopniowo dolewać białego wina, octu, a na końcu odrobinę miodu. W tym samym czasie nie przerywając mieszania, możemy zagotować mieszankę, która powinna gotować się przez około minutę. Jeżeli mieszanka zgęstnieje, to możemy przelać musztardę do wyparzonych słoików i od razu mocno zakręcić. Jeżeli mieszanka będzie bardzo rzadka, to należy gotować ją przez kolejną minutę. Dobrze zakręcony słoik, będziemy mogli swobodnie przechowywać w lodówce, przez bardzo długi okres czasu. Pamiętać należy również i o tym, że zawsze można zapasteryzować gotowe słoiki z musztardą.