Pączki to wyjątkowe i niepowtarzalne słodkości, które niemalże każdy lubi i niemalże każdy chciałby je znów zjeść. To deser, który jako jeden z nielicznych ma swój specjalny dzień, a więc tłusty czwartek, gdy możemy zajadać się nimi bez końca. Czasem najdzie nas jednak ochota na samodzielne, wyjątkowo smaczne pączki domowe. Jak się do nich zabrać?
Formowanie ciasta
Pączki to ciasto drożdżowe, które formuje się w specjalne kulki. Jak je przygotować? Należy wlać podgrzane mleko do miski i dodać do niego pokruszone, świeże drożdże. Dodać do tego jedną łyżkę mąki i tyle samo łyżek cukru. Wymieszać dokładnie i wstawić w ciepłe miejsce, lub do garnka z gorącą wodą na około 15 minut, aż drożdże urosną. W międzyczasie przygotować przesianą mąką i wymieszać z solą oraz cukrem wanilinowym.
Ucieranie jajek
Następnie, zanim jeszcze ciasto będzie gotowe do dalszych działań, należy utrzeć jajko i cztery żółtka z dwiema łyżkami cukru na jednolitą i puszystą pianę. Dodać drożdże i wymieszać. Teraz czas na silne i energiczne wyrabianie ciasta, które musi być gładkie i puszyste, pachnące drożdżami. Najlepiej robić to ręcznie, by mieć pewność, że zostanie ono właściwie wyrobione. Dodać masło i odstawić do wyrośnięcia.
Czekanie i smażenie
Następnie należy uformować kulki ciasta i odstawić do urośnięcia przykryte ścierką. Jeśli decydujemy się na nadziewanie przed smażeniem to nabieramy trochę powideł śliwkowych, dżemu wiśniowego lub innego nadzienia i robimy kulkę z nadzieniem w środku. Do tradycyjnych domowych pączków świetnie pasują właśnie powidła śliwkowe. Następnie rozgrzewamy olej i smażymy pączki kilka minut. Po wystudzeniu posypujemy cukrem pudrem i… gotowe!
Przygotowanie pączków samodzielnie, w domu to nie lada wyczyn. Trzeba zadbać o wszystko. Najpierw skupić się na dobrym cieście, później przygotować wyjątkowe nadzienie i posypkę, a na końcu odstawić je do wyrośnięcia i smażyć nie za długo i nie za mało. Praca zostanie nam jednak wynagrodzona przez ten smak… Zatem smacznego!