Kapusta kiszona to rzecz bardzo charakterystyczna dla polskiej kuchni. Stanowi ona dodatek do wielu narodowych potraw, bardzo chętnie jest również spożywana na surowo. Jest ona produktem procesu kiszenia, który uzyskuje się poprzez zasolenie oraz fermentację. Dzięki temu właśnie kapusta posiada tak charakterystyczny, silnie kwaśny smak. Bierze się to z obecności kwasu mlekowego powstałego w wyniku oddychania beztlenowego bakterii mlekowych, takich jak: Leuconostoc, Lactobacillus plantarum oraz Pediococcus. Kiszona kapusta obecna jest głównie w kuchni krajów północnoeuropejskich, jednak istnieje mandżurska odmiana tego dania, która nosi nazwę suan cai. Jedzenie kiszonej kapusty jest bardzo zdrowie, ponieważ zawiera ona dużą liczbę rozmaitych metabolitów. Jest ona przede wszystkim bogatym źródłem witamin: C i E, naturalnych przeciwutleniaczy, substancji działających grzybobójczo i bakteriobójczo oraz związków siarko organicznych. Zalecane jest przede wszystkim spożywanie kiszonej kapusty w okresie zimowym, kiedy trudno o świeże warzywa.