Kasza jaglana wraca powoli do łask, ale wciąż nie cieszy się taką popularnością, na jaką zasługuje. A szkoda, bo ma oryginalny smak (choć bywa gorzka, jeśli przyrządzi się ją w nieodpowiedni sposób) i świetnie komponuje się zarówno z daniami słonymi, jak i słodkimi. Przede wszystkim zaś warto ją jeść ze względu na wartości odżywcze, a nawet lecznicze.
Podstawowe informacje na temat kaszy jaglanej
Kasza jaglana powstaje z łuskanego ziarna prosa (najstarszej rośliny uprawianej przez człowieka!). Jest produktem bezglutenowym można zatem ją polecać nie tylko osobom z celiakią i alergiami, osobom na diecie bezglutenowej ale również wprowadzać do diety niemowląt jako jeden z pierwszych produktów zbożowych. Posiada również liczne zastosowania w kuchni (nadaje się zarówno do dań tzw. obiadowych, jak i różnego rodzaju deserów) oraz mnóstwo właściwości prozdrowotnych. Ponadto ze względu na zawartość składników mineralnych, jest jedyną kaszą o działaniu zasadotwórczym. Kasza ta stanowi również podstawę monodiety zwanej monodietą jaglaną, której celem jest oczyszczenie organizmu z toksyn. Radzi z tym sobie, warto dodać, niezwykle skutecznie. Jeśli chodzi o kaloryczność kaszy jaglanej, jest ona stosunkowo podobna do tych, którymi charakteryzują się inne kasze, gdyż w 100 gramach sucha kasza dostarcza około 378 kalorii (kcal), ugotowana zaś około 119 kalorii (kcal). Zawiera węglowodany w postaci złożonej, takie węglowodany uwalniając się powoli do krwi podczas trawienia zapewniają stały dopływ energii, niwelując uczucie głodu.
Wartości odżywcze kaszy jaglanej
Poczynając od faktu, że zawiera zdrowe węglowodany (ok 69 g/100 g) dodające energii to jeszcze jest świetnym źródłem łatwo przyswajalnego białka roślinnego (ok 10 g/100 g) oraz tłuszczów nienasyconych (ok. 3 g). Znajdziemy w niej również cenny dla prawidłowej perystaltyki jelit błonnik w ilości ok 3g/100g oraz liczne witaminy m. in. z grupy B (B1, B2 i B6 i kwas foliowy) korzystnie wpływające na układ nerwowy. Nie brakuje jej licznych makroelementów, których grupę szczególnie reprezentuje priorytetowe dla anemików żelazo oraz zapobiegające również prostacie i oczyszczające skórę. Spora zawartość krzemu z pewnością ucieszy kobiety o kruchych paznokciach i włosach oraz problemach skórnych. Studenci, jak i osoby ciężko pracujące umysłowo, również powinni sięgać po „jaglankę” ze względu na zawartość lecytyny i witaminy E poprawiających koncentrację oraz pamięć. Kasza jaglana jest łatwostrawna, dlatego zalecana jest osobom z chorobami wrzodowymi czy problemami z wątrobą. Ze względu na fakt, iż nie zawiera glutenu (nie uczula), może być spożywana przez osoby chorujące na celiakię, jak i stosujące dietę bezglutenową. Ważną cechą tego rodzaju kaszy jest jej zasadotwórczość. Polska dieta pełna jest produktów o odczynie kwaśnym (np. mięsa, nabiał), dlatego obecność kaszy w diecie pomoże w wyrównaniu zachwianego bilansu kwasowo-zasadowego w organizmie, co poprawi nastrój i samopoczucie. Kasza jaglana według medycyny chińskiej należy do grupy produktów rozgrzewających, dlatego powinny ją spożywać szczupłe dziewczyny, które często marzną oraz małe dzieci.
Kasza jaglana – dieta bezglutenowa
Kasza jaglana nie zawiera glutenu, dzięki czemu jest idealnym produktem dla osób cierpiących na celiakię. Jeśli nietolerancja glutenu sprawia, że musisz rezygnować z wielu produktów, sięgnij właśnie po kaszę jaglaną. Jest lekkostrawna, pożywna, pełna witamin i łatwiej dostępna niż amarantus czy komosa ryżowa. Łatwo znajdziesz dużo przepisów z kaszą jaglaną w internecie, więc szybko przekonasz się, że kaszę jaglaną można w kuchni wykorzystać na wiele różnych sposobów.
Kasza jaglana – przepisy
Wielką zaletą kaszy jaglanej jest jej uniwersalność. Kaszę jaglaną można ją jeść o każdej porze – rano na ciepło (zastępując nią płatki owsiane), na obiad (zamiast ziemniaków albo w zupie), na kolację w sałatce, a nawet na deser!Kluczem do sukcesu kulinarnego jest odpowiednie przygotowanie kaszy jaglanej. Zanim przystąpisz do eksperymentów, przelej ją zimną, a później gorącą wodą. Można również namoczyć kaszę jaglaną, zalewając ją na noc wodą z dodatkiem soku z cytryny. Te zabiegi mają na celu pozbycie się gorzkiego smaku z kaszy jaglanej.
Właściwości zdrowotne kaszy jaglanej
Kasza jaglana jest lekkostrawna i nie uczula, bo nie zawiera glutenu. Dlatego warto ją polecić osobom chorującym na celiakię stosującym dietę bezglutenową, a także cierpiącym na niedokrwistość. Ma właściwości antywirusowe, zmniejsza stan zapalny błon śluzowych (wysusza nadmiar wydzieliny), jest zatem dobrym domowym lekarstwem na katar.
Kasza jaglana – zastosowanie
Kasza jaglana jest niezwykle uniwersalnym produktem. Świetnie sprawdzi się zarówno w daniu na słodko, jak i na słono. Gotując większą ilość kaszy śmiało możemy wykorzystać ją do przygotowania obiadu oraz deseru, co oszczędza czas i pracę. Fantastycznie komponuje się z warzywami oraz przyprawami w formie dania wegańskiego. Tworzy również zgrany zespół z mięsem np. drobiem zastępując popularny ryż czy ziemniaki. Fanów słodkich wypieków oraz smacznych przekąsek w postaci np. placuszków z pewnością ucieszy fakt, że po zmieleniu w młynku otrzymamy z kaszy pełnowartościową mąkę. Śmiało możemy użyć jej do wykonania smacznego ciasta z owocami czy racuszków. W diecie bezglutenowej czy wegańskiej często stanowi dobry zastępnik klasycznej białej mąki, ze względu na brak uczulającego glutenu.