Wśród postnych dań na naszych wigilijnych stołach niepodzielnie króluje śledź. Przebija tym samym nawet karpia w galarecie lub tego smażonego na głębokim oleju. Śledź jest zatem elementem niezbędnym i stanowi jedną z dwunastu wigilijnych potraw. Możemy go podawać na wiele sposobów. Sposób przyrządzania śledzi zależy od regionu Polski. W rejonie pojezierzy i pomorza niepodzielnie króluje śledź po kaszubsku. Jest to płat śledziowy w pomidorowej, dość wyraźnie octowej zalewie. W okolicach Mazowsza znany i lubiany jest śledź po cygańsku, również z pomidorami, ale i z dodatkiem papryki i cebuli. Na Śląsku popularny jest natomiast śledź w zalewie z oleju. Przygotowuje się go zazwyczaj w dużym słoiku, do którego wkładamy dzwonka śledzia, drobno posiekaną cebulkę,czasem odrobinę musztardy i to wszystko zalewamy olejem. W Wielkopolsce natomiast serwuje się śledzia w śmietanie, jego smak znany jest również u naszych południowych i zachodnich sąsiadów. Jednak najczęściej śledź podawany jest na wigilijny stół w roli octowych koreczków zwanych rolmopsami.

nieoficjalnie.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here