Kuchnia włoska to wspaniałe przepisy kulinarne oparte na dużej ilości warzyw, szczególności pomidorów i przypraw takich jak oregano, bazylia, rozmaryn, tymianek. Charakterystyczne dla kuchni włoskiej jest nadużywanie parmezanu. To kuchnia bogata w oliwę, czosnek, cebulę, oliwki i świeże pomidory. Wszystkie rodzaje pesto, jakie się tutaj robi, musi być ze świeżych pomidorów. Spaghetti jest jedna z najbardziej znanych włoskich potraw, ale nie tylko, bo jeszcze dobrze znamy pizze, lasagne, tortille, risotta i inne charakterystyczne dla tego kraju potrawy. Kuchnia włoska to także owoce morza i ryby. Bardzo dobrze rozwinięta jest ta kuchnia w potrawach mącznych. Tradycyjny posiłek włoski przeważnie składa się z: antipasto (przystawka), pasta (zupa, lub makaron); główne danie to ryby lub drób wzbogacone risotto lub sałatką z pomidorami oczywiście. Taki posiłek zakończony jest deserem. Jeżeli chodzi o włoski deser to chyba wszyscy znamy wspaniały smak tiramisu lub panna cottę podawaną ze świeżymi owocami.

juniorhandling.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here