Nie każdy jest wirtuozem w organizowaniu doskonałych imprez okolicznościowych. Zwłaszcza, jeżeli te okoliczności to szczególnie ważne wydarzenie i powinno mieć szczególną oprawę.
Jak zorganizować świetną imprezę niekoniecznie posiadając wysoki budżet, a jednocześnie nie ograniczając się do przekąsek typu krakersy i paluszki? Podpowiadamy!

„Szefem kuchni to ja nie jestem i na gotowanie nie mam czasu!”

Zbliża się wyjątkowa data. Chcesz zaprosić najbliższych, aby wspólnie uczcić ten dzień. Jednak poza wysprzątaniem i udekorowaniem mieszkania, przydałoby się także zadbać o oprawę gastronomiczną. Ograniczenie się do napojów i suchych przekąsek nie będzie jednak na wyżynach Twoich oczekiwań. Co zrobić, jeśli masz świetne wyczucie smaku w kwestii wystroju wnętrz, ale niekoniecznie w kwestiach kulinarnych, a najlepiej wychodzi Ci gotowanie wody na herbatę?

Odpowiedzią na Twoje potrzeby będzie catering! Rynek gastronomiczny rozwinął się do tego stopnia, że dziś, zamówienie cateringu na skromne, domowe przyjęcie nie musi już być karkołomnym wyczynem poważnie nadwyrężającym domowy budżet. Doskonale wiemy, że jedną z podstaw udanej imprezy, jest nakarmienie gości – nakarmienie pysznymi i najlepiej ciepłymi posiłkami. Choć naturalnie warto zaopatrzyć stół w suche przekąski, to zapewnienie dania głównego nie powinno zostać pomięte. Zwłaszcza, jeśli zależy Ci na tym, aby przyjęcie potrwało dłużej, niż do pierwszych oznak głodu u Twoich gości.

Impreza powinna odbywać się w przyjemnych okolicznościach, a otaczające ją tematy, choć mogą z całą pewnością obejmować gastronomię, to nie powinny dotyczyć dyskomfortu spowodowanego zbyt małą ilością jedzenia.

Nawet, jeżeli jesteś świetnym kucharzem, przy organizacji przyjęcia może zabraknąć Ci czasu na przygotowanie dodatkowo dobrze przemyślanego poczęstunku. Pozwól zrobić to za siebie. Wybierz firmę cateringową, która nie tylko specjalizuje się w oprawie dużych imprez weselnych, ale wychodzi naprzeciw potrzebom Klientów również w zakresie mniej lub bardziej kameralnych przyjęć. To doskonały sposób na to, aby cała impreza była dopięta na ostatni guzik. Wówczas, ze spokojem możesz zająć się zabawianiem gości, a Twoi goście czerpaniem przyjemności z obecności na Twoim przyjęciu.

Szwedzki stół czy wydzielone dania?

Jedną z ważnych kwestii, które musisz przemyśleć przed wyborem cateringu na imprezę, jest również sposób podania posiłków. Jeśli myślisz o luźnym przyjęciu, gdzie każdy z gości powinien czuć się swobodnie, a całe wydarzenie nie ma określonego harmonogramu i oparte będzie raczej na spontanicznych zachowaniach, lepszym pomysłem może okazać się szwedzki stół. Firma cateringowa dostarczy Ci odpowiednio zabezpieczone potrawy, a każdy z gości, zgodnie z własnymi potrzebami i preferencjami, będzie mógł się częstować.

Jakie jeszcze zalety ma catering na domówce?

Jeśli planujesz przyjęcie, na które zaproszona została liczna grupa, a jednocześnie rozważasz samodzielne przygotowanie posiłków, przemyśl to jeszcze raz. Gotowanie dla więcej, niż 6 osób może okazać się nie tylko czasochłonne w samym procesie pichcenia. To również czas poświęcony na zakupy produktów, a następnie – na sprzątanie po gotowaniu. Zamawiając catering oszczędzasz swój czas, likwidujesz ryzyko niedopieczonego ciasta lub rozgotowanego makaronu albo przypalonej zapiekanki, a jednocześnie pozbywasz się problemu umorusanej kuchni, którą jednak warto zachować w czystości, przed przybyciem zaproszonego towarzystwa.

Źródło: Gold-Catering.pl – Catering dla firm Warszawa

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here