Człowiek musi jeść, lecz nie powinien się przejadać. Być szczupłym, to znaczy jeść mało, za to same wartościowe produkty. Żywność złej jakości pozbawia człowieka energii i może przyczynić się do powstania wielu chorób w naszym organizmie. Ponad to otyłe ciało jest mniej sprawne.
Otyłość obciąża stawy, zarówno kolanowe, jak i biodrowe, oraz kręgosłup. Nadwaga doprowadza do powstania cukrzycy, utrudnia dotlenienie serca i mózgu, co może doprowadzić do zawału, lub udaru.
Współczesny człowiek spożywa zbyt dużo pustych kalorii, które spowalniają metabolizm, a tym samym przyczyniają się do magazynowania tłuszczu.
Dla ratowania zdrowia, a nawet życia warto rozważyć wprowadzenia co jakiś czas głodówki.
Głodówka jest oczyszczająca, rozjaśnia umysł, wzmacnia ducha, odciąża wiele naszych organów: wątrobę, trzustkę, jelita, żołądek, nerki itd.
Głodówka nie pozbawia naszego organizmu tego, co jest jemu niezbędne do zdrowia i właściwego funkcjonowania. Stosując ją tylko wzmacniamy nasze ciało umożliwiając szybsze pozbycie się toksyn i chorych tkanek.
Toksyny z całego organizmu spływają na dół i gromadzą się w nogach powodując obrzmienia. Głodówka je eliminuje.
Jednodniowa głodówka raz w tygodniu obfitująca w soki i wodę mineralną nie zakłóci niczego w organizmie zdrowego człowieka.
Krótkie głodówki są lepiej tolerowane i zdrowsze niż długie – trwające wiele dni. Są również łatwiejsze do zaakceptowania pod względem fizycznym i psychicznym.
Jednak do głodówki trzeba się psychicznie przygotować, gdyż chęć i pozytywne nastawienie, oraz wara w efekty są bardzo ważne, by mogła się powieść i zagościć na stałe.