Wielokwiatowy, rzepakowy, lipowy – te typy miodów są znane praktycznie każdemu z nas. Można je również najczęściej znaleźć na polskich stołach. Dziś więc nie będziemy o nich opowiadać, ale zajmiemy się miodami mniej typowymi, a być może nawet nieznanymi. Poznaj inne niż te klasyczne rodzaje miodów i skosztuj czegoś nowego!
Zobacz też: https://www.citeam.pl/chroniac-owadzi-specnaz-dlaczego-musimy-pomagac-pszczolom/
Miód wrzosowy, czyli najlepszy miód nektarowy
Mówi się, że miód wrzosowy to najlepszy miód nektarowy. Ma on brunatno-czerwony kolor, całkiem szybko się krystalizuje i przyjmuje w ten sposób konsystencję, która jest ciemnobrunatna lub pomarańczowa i przypomina galaretkę. Miód wrzosowy nie jest aż tak bardzo słodki. To, co go wyróżnia to bardzo subtelny zapach wrzosów. Jego prozdrowotne właściwości sprawiają, że jest polecany przy kamicy nerkowej, biegunce, zapaleniu jelit czy też dróg moczowych.
Miód faceliowy
Ten miód jest zdecydowanie mało popularny. Kolorem przypomina tradycyjny miód – jest bowiem jasnożółty. Jego smak jest lekko kwaśny, co nie każdemu może odpowiadać. Po krystalizacji przyjmuje postać białego i jasno kremowego. Warto spożywać go przy nieżycie żołądka i przeziębieniu.
Miód malinowy
Jest to dość płynny miód. Ma kolor jasnożółty, a po krystalizacji staje się raczej żółto biały. Jego smak jest słodki, a zapach ma delikatną woń malin. Podobnie, jak maliny działa on rozgrzewająco, przeciwgorączkowo, antyseptycznie, napotnie. To dlatego zaleca się go przy przeziębieniu, schorzeniach górnych dróg oddechowych, gorączce. Dzięki temu, że ma przyjemny smak, to zaleca się go dzieciom.
Miód nawłociowy
To całkiem nowy rodzaj miodu i jest on dość nieznany dla wielu osób. Jego smak jest kwaśno słodki. Krystalizacja sprawia, że mętnieje i staje się jaśniejszy. To, co go wyróżnia to wysoka aktywność antybiotyczna. Zaleca się go osobom ze schorzeniami dróg moczowych, prostaty, kamicy nerkowej, przy zapaleniu pęcherza i jelit. Jest również pomocny przy przeziębieniu i ogólnym osłabieniu organizmu. Kwaśno Słodki smak sprawia, że jest on smaczny dla dzieci, ale też dla dorosłych, którzy nie lubią intensywnej słodyczy w miodzie.
Przeczytaj też: http://www.icotam.pl/czy-tiktok-przebije-wszystkie-social-media/