Jednak aby odpowiednio zjeść mięso i jego składniki, przed tym faktem trzeba je poddać wielu procesom. Zacznijmy od początku .w tym przypadku na pewno mięso po zabiciu danego zwierzęcia musi zostać zbadane przez weterynarza. On dopiero stwierdzi, że dane mięso jest zdrowe i możliwe do spożycia. Wówczas możemy zając się przygotowywaniem. Tutaj pojawiają się rozwidlenia dróg, gdyż nie każde mięso jest tak samo przygotowywane. Wszystko zależy od tego, jakiego pochodzenia jest dany składnik. Jednak procesy przygotowywania mięsa są różnorodne. W tym wypadku na pewno nie obejdzie się be procesów termicznych. Nikt w obecnych czasach przecież nie ej surowego mięsa. To w tym wypadku nie logiczne. Przy obecnych standardach i możliwościach kulinarnych na pewno możemy stwierdzić, że przygotowywanie mięsa jest o wiele łatwiejsze, niż było to kiedyś. Jednak mim oto, do tego procesu również potrzeba odpowiedniego doświadczenia. Wszystko po to, aby dane zwierze nie zginęło na marne, a mięso nie zostało zmarnowane.