Kulinaria z Włoch mają wielu entuzjastów, także wśród naszych rodaków. Restauracje podające włoskie jedzenie wyrastają w polskich miastach, jak przysłowiowe grzyby po deszczu. To może wskazywać na niebywałą wprost popularność kulinariów włoskich. Co najczęściej jedzą Polacy jeśli chodzi o ten typ kuchni? Otóż, jest to oczywiście pizza. W każdej, nawet najmniejszej miejscowości znajdzie się pizzeria, w której można zjeść niby włoską pizzę. Tak naprawdę ma ona niewiele wspólnego z rdzennie włoskim kulinariom. Niemniej jednak dla tych, którzy nigdy nie byli we Włoszech, będzie to potrawa prawdziwie włoska. Pizza włoska znacznie różni się od tej, którą podają w polskich restauracjach. Ciasto jest w zasadzie podobne, tylko, że we Włoszech zjemy raczej pizzę na bardzo cienkim cieście. Najgorsze dla Polaka jedzącego pizzę gdzieś we włoskiej pizzerii w Rzymie, czy Florencji, będzie to, że nie podaje się do niej sosów. Sosem posmarowane jest tylko samo ciasto, a na nim umieszcza się składniki. Jest też ich nieco mniej niż we włoskich pizzeriach.

30wtrampkach.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here