Kiedy na naszym jedzeniu pojawia się zdradziecki kożuszek lub inna zawiesina, nie należy absolutnie spożywać takiego jedzenia, bo najczęściej może grozić to zatruciem. Aby zapobiegać psuciu się żywności, należy przede wszystkim zadbać o to, aby jedzenie było zawsze dobrze przechowywane. Nie każdy z nas jednak wie, w jaki sposób przechowywać żywność, aby przedłużyć jej termin przydatności. Najprostszym sposobem jest oczywiście wkładanie jedzenia do lodówki, wtedy będziemy mogli cieszyć się jak najdłuższym terminem przydatności. Jeśli ktoś nie ma lodówki, na przykład osoby, które dbają o środowisko naturalne, może ratować się przetrzymywaniem jedzenia w miejscach o niskich temperaturach, jednak nie jest to zbyt efektywny sposób pod względem przechowywania żywności w taki sposób, aby się ono nie psuło i jak najdłużej pozostawało świeże. Za psucie się żywności odpowiadają rozmaite procesy biochemiczne, które zachodzą w produktach żywnościowych. Im coś jest bardziej naturalne, tym szybciej się psuje.