Dynia to jedno z tych warzyw, które dość jednoznacznie kojarzą się z jesienią. I słusznie! Właśnie w tym okresie roku możemy cieszyć się w pełni jej wspaniałym wyglądem i oczywiście smakiem. Jakie przetwory z dyni możemy przygotować? Oto kilka praktycznych podpowiedzi.
Dżemy i konfitury
Dżemy, konfitury, marmolady i powidła – to zdecydowanie najpopularniejsze przetwory z dyni. Dynia jest warzywem wyjątkowo uniwersalnym, dlatego można ją przygotowywać zarówno na słodko, na przykład jako dżem do kanapek czy składnik ciast, jak również jako dodatek do sałatek, mięs, itp. Dżem z dyni można wykonać szybko i łatwo.
Wystarczy obrać warzywo, zasypać cukrem w odpowiedniej ilości, dodać inne składniki, jak np. pomarańcze i cytryny (świetnie się komponują z dynią). Całość gotować, aż powstanie gęsta masa, przełożyć do słoików i dobrze zakręcić (można też dla pewności zagotować). Z dynią wprost doskonale współgrają przyprawy korzenne – tutaj bardzo dobrze sprawdzą się cynamon i szczypta gałki muszkatołowej.
Przecier z dyni
Przecier z dyni jest produktem równie uniwersalnym. Można go wykorzystać zarówno jako masę do ciast, jak i jako bazę do kremowych zup czy sosów. Przygotowanie jest proste. Wystarczy obrać warzywo, usunąć pestki, pokroić dynię na mniejsze kawałki i upiec w piekarniku. Gdy miąższ będzie już bardzo miękki, wystarczy go dokładnie zmiksować, przełożyć do słoików i pasteryzować (wystarczy 20-30 minut)
Ketchup z dyni
Kto nie lubi ketchupu?! Większość z nas uwielbia ten dodatek do potraw, a w szczególności zachwycają się nim dzieci. Choć ketchup dość jednoznacznie kojarzy się z pomidorami, z powodzeniem można go wykonać z wielu innych warzyw, w tym z dyni. Jak to zrobić?
Wystarczy kilka składników – oczywiście dynia, papryka czerwona, cebula, przecier pomidorowy, cukier, ocet, czosnek, przyprawy do smaku (sól, pieprz, bazylia, odrobina ostrej papryki, jeśli ketchup ma być bardziej wyrazisty). Warzywa należy dusić do miękkości, a następnie zmiksować. Po dodaniu pozostałych składników zagotować, przełożyć do słoiczków i pasteryzować.
Sałatka obiadowa
Choć przygotowywanie przetworów na zimę kojarzy się głównie z kiszeniem ogórków i kapusty, z powodzeniem można przygotować przetwory z dyni w postaci sałatek obiadowych. Dynia w tym przypadku świetnie skomponuje się dla przykładu z czerwoną papryką, marchewką i cebulą. Wystarczy przygotować standardową zalewę na bazie octu, cukru, soli, ziela angielskiego i liścia laurowego, zalać nią pokrojone drobno warzywa i pasteryzować.
Dynia to warzywo o naprawdę ogromnym potencjale! Śmiało można z niej wyczarować najróżniejsze przetwory na zimę – zarówno te na słodko, do ciast, deserów i ciasteczek, jak i do sosów, zup czy mięs. Dynia jest uniwersalna, doskonale komponuje się z wieloma warzywami i przyprawami. Tak naprawdę podczas przygotowywania przetworów nie ogranicza nas nic poza naszą własną wyobraźnią. Jeśli więc tylko mamy do dyspozycji dorodną dynię, warto wypróbować kilka przepisów z tym pysznym warzywem w roli głównej i odkryć, w jakiej odsłonie przypada nam do gustu najbardziej!