Gotowanie wszelkiego rodzaju posiłków dla siebie oraz swoich bliskich stanowi podstawowy element życia codziennego jednostki. Dzięki procesom gotowania dostarczamy naszym organizmom najważniejszych składników odżywczych potrzebnych do prawidłowego funkcjonowania oraz zdrowia naszego ciała. Różnorodność metod przygotowania danych posiłków zapewnia, że możemy delektować się wielością smaków oraz form pożywienia wykorzystując te same składniki spożywcze. W ten sposób przygotowywane przez nas posiłki są smaczne oraz atrakcyjne dla całej rodziny. Jak widać samo gotowanie jest procesem umożliwiającym wielorakie wykorzystanie posiadanych artykułów. Ważna jest także postać kucharza. Nie wszyscy potrafią gotować. Nawet jeśli radzimy sobie w kuchni i potrafimy przygotować podstawowe potrawy nie oznacza to, że potrafimy gotować. Umiejętność ta, to nie tylko odpowiednie łączenie poszczególnych składników, wymienionych w danym przepisie kulinarnym. Proces gotowania jest efektem również posiadanej umiejętności dobierania przypraw do swoich potraw. Przyprawy stanowią o smaku całości potrawy. Nie wszystkie osoby mogą poszczycić się takimi zdolnościami. Większość operuje po prostu opanowanymi przepisami i nie wychodzi poza ramy określonej gamy wykonania. Nie można wtedy powiedzieć, że oni dobrymi kucharzami, a jedynie dobrymi odtwórcami pewnego zakresu potraw.