Przy gotowaniu koniecznie musimy pamiętać, aby zachować wszystkie wartości odżywcze warzyw. Aby zachować te wartości należy bardzo cienko obierać, krótko przed gotowaniem, nie przechowywać w wodzie i wkładać do wrzątku. Oczywiście tyle gotujemy ile nam potrzebne jest do zużycia. Natomiast marchew jest najcenniejszym składnikiem karotenu. Ma bardzo szerokie zastosowanie w żywieniu. Gotujemy w małej ilości wody pod przykryciem Jeśli to jest możliwe zawsze marchew należy gotować bez obrania i trochę należy dodać smalcu. Natomiast warzywa zielone aby jak najmniej utraciły witamin wtedy należy gotować ich w małej ilości wody. Najlepiej jeśli wkładamy na wrząca i lekko osoloną wodę. Oczywiście gotujemy w odkrytym naczyniu. Natomiast owoce świeże i suszone należy dokładnie je myc i obierać przed przyrządzeniem potrawy i zapobiegać się utlenieniu witaminy C. Susze owoce należy wymoczyć w wodzie i przegotować w ciepłej wodzie. Jeśli gotujemy musimy tak to robić aby nastąpiła najmniejsza utrata witamin.