polska kuchnia

Zielem angielskim nazywamy owoce korzennika lekarskiego, który należy do rodziny roślin mirtowatych. Występuje on w tropikalnych rejonach Ameryki Środkowej oraz północnych rejonach Ameryki Południowej. Z drzewa zrywa się niedojrzałe owoce, które mają czerwono – brunatną barwę. Następnie owoce te poddaje się suszeniu, po czym ziele nabiera chropowatej powierzchni oraz specyficznego smaku. Ziele angielski znane jest na świecie głównie jako doskonała przyprawa, która należała podobno do jednej z ulubionych przypraw Azteków. Obecnie przyprawy tej używa się głównie w kuchni karaibskiej. W Polsce ziarna ziela angielskiego stosowane są do sporządzania różnego rodzaju mięs, wędlin, marynat, konserw oraz zup. W Wielkiej Brytanii ziele angielskie dodaje się również do wielu deserów, co nadaje im specyficznego smaku. Z przyprawy tej produkuje się ponadto liczne napoje alkoholowe, takie jak likiery. Trzeba jednak pamiętać, że rośliny tej nie można dodawać do potraw w nadmiarze, ponieważ przedawkowana powoduje przykre dolegliwości żołądkowe.

dessire.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here