Zioła prowansalskie to jedna z najbardziej popularnych i charakterystycznych potraw na świecie. Jak sama nazwa wskazuje, przyprawa ta pochodzi z Francji, a dokładniej z regionu Prowansja. Region ten jest położony na południu tego kraju, więc istnieją tam idealne warunki do wegetacji przeróżnych aromatycznych ziół. Zioła prowansalskie bowiem to mieszanka najlepszych prowansalskich ziół, do których należą: rozmaryn, bazylia, tymianek, szałwia lekarska, mięta pieprzowa, cząber ogrodowy, lebiodka (oregano) i majeranek. Przyprawa ta stanowi dodatek do wielu potraw. Stosuje się ją między innymi do zup, sosów, mięs, sosów ziołowych, sałatek, twarogów, jaj oraz przy sporządzaniu pieczeni oraz potraw z ryb i drobiu. Ponadto ta mieszanka ziół posiada wiele czynnych składników, takich jak olejki wonne, garbniki oraz gorycze. Substancje te wzmacniają walory smakowe, wzmagają apetyt oraz pomagają w trawieniu. Ponadto mieszanka ta używana jest w diecie bezsolnej, gdzie urozmaica mdłe i monotonne dietetyczne potrawy.

marszniemilczenia.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here