W dzisiejszym, wyjątkowo zabieganym świecie rzadko zdajemy sobie sprawę z tego, jak wiele rzeczy jesteśmy w stanie przygotować samodzielnie. Dotyczy to między innymi pożywienia. Zresztą najlepszym tego przykładem są zioła, które można wyhodować w ogródku lub w doniczkach ustawionych na kuchennym parapecie. No tak, ale pojawia się pytanie o to, jak się zabrać do uprawy tych delikatnych, acz smacznych roślinek, które każdej potrawie dodają specyficznego smaku i aromatu.Trzeba przyznać, że podczas uprawy ziół może się pojawić wiele problemów. Na pewno przyjdzie nam się zmierzyć z tym, że zioła uprawiane w domu mają zbyt niską intensywność światła. W dodatku skutkuje to skróconym okresem naświetlenia, zwłaszcza od października do kwietnia. Najrozsądniejszym rozwiązaniem wydaje się być umieszczenie roślin na parapetach okien odznaczających się najlepszą ekspozycją na słońce. Dodatkowo można doświetlać zioła tak, aby miały one dostęp do światła przez 10 godzin dziennie. Jeśli oprócz tego zapewnimy im odpowiednie nawilżenie, to możemy być pewni, że ominą nas wszelkiego rodzaju problemy związane ze złą pielęgnacją roślinek.