Najlepszą zupę pomidorową oczywiście robi się latem, ze świeżych pomidorów, z bulionu i aromatycznych ziół bazylii. Zupa pomidorowa, na co dzień robiona jest przeważnie z przecieru pomidorowego. Na każdą zupę trzeba gotować bulion, rosół czy wywar mięsny lub wywar z kości, aby nadać odpowiedniego smaku zupie. Zupa pomidorowa ze świeżych pomidorów ma niepowtarzalny smak, najlepiej jest ją okrasić dodatkowymi kawałkami pokrojonych pomidorów, które wrzuca się pod koniec gotowania, aby nie straciły smaku i nie rozgotowały się w zupie. Takie danie podaje się z makaronem, kluskami lub ryżem. Najlepiej smakuje zupa pomidorowa z własnym makaronem domowej roboty. Niektórzy stosują także sok pomidorowy jako przepis na szybką i prostą zupę. Do wywaru wlewa się sok pomidorowy, gotuje się to na wolnym ogniu, przyprawia, dodaje się sporo natki pietruszki. Pod koniec gotowania dolewamy śmietanę, aby zupa nabrała koloru. Taką zupkę możemy serwować także w formie kremu, jest ona wtedy bardziej gęsta i pożywna. Doskonale nadaje się jako chłodnik na lato.

kissfm.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here