Wielu Niemców wraca na swe utracone ojcowizny. Przybywają do Polski, bądź to w celu osiedlenia się u nas na stałe, bądź też w celach turystycznych. Śląsk i Dolny Śląsk to tereny, gdzie głównie możemy spotkać turystów zza Odry. Odwiedzają oni swe dawne miejscowości i wracają do kraju lat dzieciństwa. Rozsmakowują się również w polskiej, regionalnej kuchni. Kiedy przyjeżdżają do Wrocławia, Wałbrzycha, Kłodzka czy Jeleniej Góry pragną posmakować naszych narodowych specjałów. Restauracje, które goszczą Niemców są do tego przygotowane, w karcie dań oferują wyłącznie polskie przysmaki. Podstawą obiadu jest oczywiście kotlet schabowy. Zazwyczaj jest serwowany z ziemniaczkami z koperkiem lub śląskimi kluskami z obowiązkową dziurką. Do tego podaje się surówki z białej, lub czerwonej kapusty czy z tartej marchwi z jabłkiem. Przysmakiem narodowym, szczególnie na Śląsku jest oczywiście modra kapusta. Jest to czerwona kapusta, podawana na ciepło z przepyszną zasmażką. Do takiego obiadu dobrze jest wypić kompot z sezonowych owoców.

modny-styl.pl

Warning: A non-numeric value encountered in /usr/home/rmenkala2/domains/cowmiescie.pl/public_html/wp-content/themes/Newspaper/includes/wp_booster/td_block.php on line 1008

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here