W Polsce jest wiele regionów etnicznych, tworzących specjalne enklawy kulinarne. Potraw, które robią np. górale, nie spotkamy już w takim samym wykonaniu na Mazurach. Cała specyfika polskiej kuchni polega na tym, że te same potrawy są różne w różnych częściach kraju. Nie ma uściślonego modelu potraw kulinarnych, chociaż najlepiej wykonane i podane są tylko w regionach skąd rdzennie pochodzą. Wiele potraw ma charakter bardzo lokalny i nie można ich dostać nigdzie indziej, nawet w podrobionej postaci. Mówi się o nich zatem polska kuchnia regionalna. Tak jest np. w przypadku owczych serków, bardzo popularnych na Podhalu. Oryginalne owcze sery to tylko okolice Zakopanego i Nowego Targu. Są one przecież uznane przez Unię Europejską za produkt regionalny. No bo co to za przyjemność kupić „oscypek” w Sopocie? Żadna! Za oryginalnymi potrawami regionalnymi koneserzy są w stanie przejechać i pół Polski. Tak też jest z winami. One również są produkowane np. w okolicy Zielonej Góry i nigdzie indziej. Jadąc tam, mamy pewność, że to są te wspaniałe i oryginalne. Nie podrabiane. Liczy się bowiem oryginalność. Na Podhalu i w Beskidach bardzo popularne są wędzone pstrągi, których w innej części Polski nie dostaniemy.

elegans.pl

ZOSTAW ODPOWIEDŹ

Please enter your comment!
Please enter your name here